MdNL | Nieuwsbrief april 2019
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Afgelopen maand heeft de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Henriëtte de Beaufort-prijs en de Prijs voor Meesterschap toegekend aan respectievelijk Mieke van Zonneveld (voor haar bundel Leger), Sophie de Schaepdrijver (voor haar biografie van Gabrielle Petit) en prof. dr. Ilja M. Veldman. De juryrapporten kunt u op onze website nalezen.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de tentoonstelling De Bijzondere Band in Museum Meermanno/Huis van het boek, de oproep tot inzenden van papers voor het aanstaande jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd (dat als thema Rampzalig Nederland heeft meegekregen) en een nieuwe editie van een roman van Jacob van Lennep.

Graag willen we uw aandacht nogmaals vestigen op onze rubriek De navorscher, waarin leden met betrekking tot hun onderzoek vragen kunnen stellen over personen, bronnen of ander documentair materiaal. Wilt u de leden van de MdNL ook een vraag of verzoek voorleggen? Aarzel dan dan niet te e-mailen naar webredactie@mdnl.nl

p Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2019 voor Mieke van Zonneveld

De bekroonde poëziebundel ‘Leger’ verscheen in 2017 bij De Bezige Bij. Volgens de Commissie van voordracht balanceert de poëzie van Van Zonneveld op de grens van mysterie en helderheid, tussen duisterheid en toegankelijkheid.


p Henriëtte de Beaufort-prijs 2019 voor Sophie de Schaepdrijver

Het bekroonde boek ‘Gabrielle Petit. Dood en leven van een Belgische spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog’ verscheen in 2018 bij Uitgeverij Horizon. Sophie de Schaepdrijver plaatst het verhaal over haar personage in de context van de maatschappelijke ontwikkelingen en de Vlaamse ideeëngeschiedenis.


p Prijs voor Meesterschap 2019 voor prof. dr. Ilja M. Veldman

Deze vijfjaarlijkse prijs, afwisselend toegekend aan een historicus, een schrijver en een taal- of letterkundige voor in de loop van de tijd bewezen meesterschap, wordt dit jaar uitgereikt aan prof. dr. Ilja M. Veldman, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.


p Tentoonstelling ‘De Bijzondere Band’ in Museum Meermanno/Huis van het boek

In Museum Meermanno/Huis van het boek is tot en met 23 juni 2019 de tentoonstelling ‘De Bijzondere Band: Art Nouveau-boeken van Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis’ te zien. Ook uit de collecties van de MdNL zijn verschillende exemplaren in de tentoonstelling opgenomen.


p Call for papers congres Werkgroep De Moderne Tijd: Rampzalig Nederland

Op vrijdag 20 december 2019 vindt het jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd plaats, met als thema ‘Rampzalig Nederland. De omgang met rampen in Nederland, 1780-1940’. Papervoorstellen over binnen het congresthema passende onderwerpen zijn welkom.


p Een nieuwe uitgave van Van Lenneps ‘De lotgevallen van Ferdinand Huyck’

In de reeks L.J. Veen Klassiek is een heruitgave van ‘De lotgevallen van Ferdinand Huyck’ van Jacob van Lennep verschenen. De inleiding bij deze nieuwe uitgave is van Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde en schrijver van de Van Lennep-biografie ‘Een bezielde schavuit’ uit 2018.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online