MdNL | Nieuwsbrief juli 2023
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Henriette Roland Holstprijs 2023 toegekend aan Annemarié van Niekerk voor haar boek Om het hart terug te brengen. Een memoir. Liefde en geweld in Zuid-Afrika (Atlas Contact, 2021). De jury noemde het boek een “indrukwekkende en aangrijpende kroniek van het leven in Zuid-Afrika in de tweede helft van de twintigste eeuw”. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 3.000 en zal worden uitgereikt op zaterdag 7 oktober 2023, tijdens de Laureatenmiddag van de MdNL.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor een Call for papers van onze Werkgroep De Moderne Tijd, het komende Jaarcongres van Werkgroep De Zeventiende Eeuw, een themanummer van Indische Letteren en ons nieuwe Jaarboek. En we wijzen u nog graag op een bijzondere aflevering van Van Kluis Naar Kussen, de online talkshow van de UB Leiden, over Caribische literatuur.

Op onze website www.mdnl.nl vindt u nog veel nieuws over en rondom de Maatschappij, columns, de actuele agenda en rubrieken als Poëzie van nu.

p Henriette Roland Holstprijs voor geëngageerde literatuur 2023 voor Annemarié van Niekerk

De Commissie van voordracht bestond uit Jacqueline Bel, Goran Bouaziz, Odile Heynders en Rick Honings. Het volledige juryrapport over Van Niekerks ‘Om het hart terug te brengen’ kunt u hier lezen.


p Call for papers Jaarcongres De Moderne Tijd 2024

Op 22 maart 2024 zal het Jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd plaatsvinden met als thema ‘Water: beleving, beheer, beeldvorming in de lange negentiende eeuw’. Bij deze doet de Werkgroep een oproep voor bijdragen.


p Programma Jaarcongres De Zeventiende Eeuw

Op vrijdag 25 augustus aanstaande vindt aan de Universiteit van Amsterdam het Jaarcongres van de Werkgroep De Zeventiende Eeuw plaats met als titel ‘MICRO-MACRO. Het dagelijkse leven onder de loep’. Bekijk hier het volledige programma.


p Themanummer Indische Letteren: De stille kracht

Vorig jaar februari organiseerde onze Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde een lezingenmiddag over de roman ‘De stille kracht’ van Louis Couperus. In dit themanummer van ‘Indische Letteren’ vindt u de lezingen van H.T.M. van Vliet, Liesje Schreuders, Michiel Leezenberg en Looi van Kessel, aangevuld met een artikel van Marijke Denger.


p Jaarboek 2021-2022 verschenen

Ons nieuwe Jaarboek is verschenen. De editie 2021-2022 opent traditiegetrouw met de jaarrede, vorig jaar uitgesproken door voorzitter Odile Heynders, gevolgd door onder andere twee bekroonde essays en de levensberichten. Ieder lid van de MdNL heeft een digitale editie ontvangen.


p Van kluis naar kussen: Caribische literatuur

In de nieuwe aflevering van Van Kluis Naar Kussen, de online talkshow van de UB Leiden, gaat presentator Garrelt Verhoeven in gesprek met schrijvers Ellen Ombre en Roline Redmond, historicus en surinamist Roosmarijn Hoefte en vakreferent Latijns-Amerika en de Cariben, Dennis Bus.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online