MdNL | Nieuwsbrief februari 2024
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

In de serie tafelgesprekken Van kluis naar kussen krijgt de kijker een blik achter de schermen van de Bijzondere Collecties van de UB Leiden. In de aflevering van afgelopen maand staat de  collectie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde centraal! U kunt deze boeiende aflevering nu bekijken op het Youtube-kanaal van de UB Leiden.

Verder in deze volle nieuwsbrief aandacht voor de komende bijeenkomst van onze Zuidelijke Afdeling, de Frans Kellendonklezing, de Erfgoedlezing van de Athenaeumbibliotheek, de lezingenmiddag van Indische Letteren en het jaarcongres van De Moderne Tijd. Daarnaast doet de Nederlandse Boekhistorische Vereniging een oproep voor de 32ste editie van het Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis. En dan brengen we ook graag onze huidige Boekenactie nog eens onder de aandacht: Vondelingen. Het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam 1780-1830 van Nanda Geuzebroek.

Uiteraard kunt u op onze website www.mdnl.nl terecht voor nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken, zoals Poëzie van nu door Mario Molegraaf.

U kunt ons ook volgen op X (voorheen Twitter) en Facebook.

 

p De MdNL in ‘Van kluis naar kussen’

In deze aflevering van ‘Van Kluis naar kussen’ gaat presentator Garrelt Verhoeven in gesprek met Nina Geerdink, Berry Dongelmans, Mart van Duijn en Tommy van Avermaete over de collectie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, die al sinds 1876 door de UB Leiden wordt beheerd.


p Bijeenkomst Zuidelijke Afdeling: opstandige liedjes in Zuid

Op zaterdagmiddag 3 februari laat Zuid de haan van het oproer kraaien. In het Cuypershuis te Roermond komt onze Zuidelijke Afdeling bijeen om te horen hoe het verzet in liedjes vorm kreeg. De middag begint om 14.00 uur en vanaf 13.30 uur staan koffie/thee en vlaai voor u klaar in het café van het Cuypershuis.


p Frans Kellendonklezing 2024 door Saskia de Coster

Op maandagmiddag 5 februari aanstaande zal Saskia de Coster in Nijmegen de dertigste Kellendonklezing uitspreken, getiteld ‘Mijn jaar van het spook’. Lees hier meer over deze lezing en hoe u zich kunt aanmelden hiervoor.


p Erfgoedlezing Athenaeumbibliotheek door Suzan Folkerts

In 2023 bracht MdNL-fellow Suzan Folkerts enkele maanden door in bibliotheken in binnen- en buitenland. Op donderdag 8 februari zullen in Deventer de eerste bevindingen van het onderzoek en enkele opmerkelijke vondsten worden gepresenteerd tijdens de Erfgoedlezing van de Athenaeumbibliotheek.


p Lezingenmiddag Indische Letteren met o.a. Marijke Denger en Wim van den Doel

Op vrijdag 8 maart organiseert onze Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde weer een lezingenmiddag in Leiden. Maar liefst vijf lezingen staan deze middag op het programma. Zoals altijd is de lezingenmiddag vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Bekijk hier welke lezingen u kunt verwachten.


p Jaarcongres De Moderne Tijd 2024

Op vrijdag 22 maart aanstaande zal in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek van de UvA het Jaarcongres van onze Werkgroep De Moderne Tijd plaatsvinden. Het thema van dit Jaarcongres is ‘Water: beleving, beheer, beeldvorming in de lange negentiende eeuw’.


p Call for Papers Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis 32

Het ‘Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis’ publiceert artikelen op het gebied van de boekgeschiedenis van de Lage Landen in alle perioden. Voor het 32ste jaarboek, de editie van 2025, verwelkomt onze Werkgroep NBV in het bijzonder bijdragen binnen het thema ‘grenzeloos boeken’.


p Boekenactie MdNL: ‘Vondelingen. Het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam 1780-1830’

Deze keer koos Uitgeverij Verloren voor u ‘Vondelingen. Het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam 1780-1830’ van Nanda Geuzebroek. Deze uitgave kunt u nu aanschaffen voor € 19,- in plaats van € 25,-.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online