MdNL | Nieuwsbrief december 2023
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De nieuwe Accolade komt eraan! De redactie heeft voor u weer een interessant en gevarieerd nummer samengesteld. Begin december ligt de uitgave op uw deurmat. Op onze website kunt u alvast iets lezen over de inhoud en het themadossier Onbekend terrein. Als voorproefje een nieuwe Accolade Digitaal, met het artikel ‘Een geluk […] waar hij nimmer van zou kunnen spreken’. Een empathische poëtische misser van Theun de Vries door Theo van der Meer.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor DRUK 2023 (voorheen Beurs van Bijzondere Uitgevers), de Elise Mathilde Essay Prijs 2024 en de onlangs ontdekte Indische sleutelroman Alipa, de roman van een Indisch persbureau met daarin het levensverhaal van persmagnaat Dominique Berretty. We besluiten deze nieuwsbrief met onze rubriek De Navorscher, over het Middelnederlandsch Woordenboek (MNW) in losse afleveringen.

Wilt u de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde ook een vraag of verzoek in De Navorscher voorleggen? Aarzel dan niet te e-mailen naar webredactie@mdnl.nl

Op onze website www.mdnl.nl vindt u nog veel nieuws over en rondom de Maatschappij, columns, de actuele agenda en rubrieken als Poëzie van nu.

 

p De nieuwe Accolade komt eraan!

Lees hier een indruk van wat ‘Accolade’ in 2023 te bieden heeft: naast het themadossier ‘Onbekend terrein’ een dagboekfragment van Constantijn Huygens jr., artikelen over Norbert Elias, Hugo Brandt Corstius, Betsy Perk en Pieter Langendijk, en een artikel over het mini-steekboekje dat de UB Leiden onlangs met steun van de MdNL heeft verworven.


p Accolade Digitaal: ‘Een geluk […] waar hij nimmer van zou kunnen spreken’ door Theo van der Meer

Naast de jaarlijkse papieren editie van ‘Accolade’ verschijnt er ook een aantal digitale Accolade-artikelen op de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. In deze ‘Accolade Digitaal’ het artikel ‘Een geluk […] waar hij nimmer van zou kunnen spreken’. Een empathische poëtische misser van Theun de Vries door Theo van der Meer.


p DRUK 2023 in Paradiso

Op zondagmiddag 3 december vindt in poptempel Paradiso te Amsterdam het evenement DRUK (voorheen Beurs van Bijzondere Uitgevers) plaats. Ruim honderd uitgevers en makers uit Nederland en België verkopen op zondag 3 december 2023 hun kunstboeken, (vertaalde) literaire parels, dichtbundels, self publishing uitgaven en literaire non-fictie.


p Oproep Elise Mathilde Essay Prijs 2024

In 2024 wordt de Elise Mathilde Essay Prijs voor de vijfde keer uitgeloofd. Ditmaal voor de tweede keer voor een essay op het gebied van de geschiedwetenschap geschreven door een historicus die aan het begin van zijn of haar carrière staat (ongeacht leeftijd). Inzendingen zijn uiterlijk tot 1 februari 2024 welkom.


p Verschenen: Alipa, de roman van een Indisch persbureau

Begin november schreef Gerard Termorshuizen een column op onze website over de onlangs ontdekte sleutelroman ‘Alipa, de roman van een Indisch persbureau’, geschreven door C.W. Wormser, Het boek is nu verschenen en u kunt het bestellen via de uitgever.


p De Navorscher: over het ‘Middelnederlandsch Woordenboek’ (MNW) in losse afleveringen

In deze De Navorscher vraagt Roland de Bonth uw aandacht voor het volgende: heeft iemand de beschikking over een exemplaar van het ‘Middelnederlandsch Woordenboek’ (MNW) waarin de omslagen van de losse afleveringen zijn ingebonden?


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online