MdNL | Nieuwsbrief augustus 2018
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft afgelopen maand de eerste Elise Mathilde Essayprijs toegekend aan Fien Veldman voor haar essay ‘Grenzen, deuren en ogen open. Over het uitgestrekte Nederlandse literaire landschap. De eigen natie in kosmopolitisch perspectief’. Het winnend essay is op onze website gepubliceerd, evenals het juryrapport.

Daarnaast in deze nieuwsbrief onder meer aandacht voor 1618 – Paniek in de Republiek, het jaarcongres van Werkgroep De Zeventiende Eeuw dat op 25 augustus in Dordrecht plaatsvindt, Bredero – 400 jaar ’t Kan verkeeren!, een avond op 23 augustus te Amsterdam in het teken van deze grote dichter en toneelschrijver, en de 27ste Bert van Selm-lezing door Odile Heynders op 6 september aanstaande.

Op onze website www.mdnl.nl vindt u meer nieuwsberichten, pas verschenen boeken, columns, de actuele agenda en de rubrieken Uit het NLM-archief en Uit de bibliotheek.

p Elise Mathilde Essayprijs 2018 voor Fien Veldman

De Elise Mathilde Essayprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt: op 1 januari 2018 riep de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde op initiatief van de Stichting Elise Mathilde Fonds deze nieuwe prijs in het leven. Lees hier het juryrapport van de Commissie van voordracht.


p Winnend essay Elise Mathilde Essayprijs 2018 van Fien Veldman

Lees hier het bekroonde essay van Fien Veldman: ‘Grenzen, deuren en ogen open. Over het uitgestrekte Nederlandse literaire landschap. De eigen natie in kosmopolitisch perspectief.’


p Programma congres ‘1618 – Paniek in de Republiek’

Op 19 november 1618 verscheen een heldere komeet aan de ochtendhemel die in heel Europa voor grote paniek zorgde en de climax vormde van een jaar vol spanningen. Het jaarcongres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw op 25 augustus aanstaande wil ruimte bieden aan reflectie over de ‘grote’ gebeurtenissen van 1618 in de Republiek, maar ook over de kleinere.


p Jaarboek 2018 Nederlandse Boekhistorische Vereniging verschenen!

Bij Uitgeverij Vantilt is het vijfentwintigste Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis verschenen, het peer-reviewed periodiek van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging. Deze mijlpaal is voor de redactie reden om uit te pakken met een speciale, dikke jubileumeditie.


p Bredero – 400 jaar ’t Kan verkeeren!

23 augustus 2018 is het 400 jaar geleden dat de dichter en toneelschrijver Gerbrand Adriaensz. Bredero overleed. Een populaire Amsterdammer die zijn publiek recht bij het hart wist te pakken. Ter gelegenheid van deze sterfdag vindt dan in het OBA Theater te Amsterdam een bijzondere viering plaats, want zijn motto geldt nog altijd: geniet van het leven, maar bedenk dat ’t kan verkeeren!


p 27ste Bert van Selm-lezing door Odile Heynders

Op donderdag 6 september 2018 zal in Leiden de zevenentwintigste Bert van Selm-lezing plaatsvinden met de voordracht van prof. dr. Odile Heynders (Tilburg University) onder de titel: ‘Perspectief, verbeelding en pragmatisme. Schrijfsters in het publieke debat.’


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online