MdNL | Nieuwsbrief mei 2022
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Lucretia van Merken was in de achttiende eeuw de ongekroonde koningin van het vroegmoderne Nederlandse toneel. Een absolute ster in haar tijd, de nieuwe Vondel, maar nadien volstrekt vergeten. Tijd om daar in haar 300ste geboortejaar verandering in te brengen! Op zondag 15 mei organiseert Theater Kwast in samenwerking met het Allard Pierson en de Werkgroep 18e eeuw daarom een heuse Van Merken-dag in Amsterdam, met onder andere een heropvoering van haar kaskraker Jacob Simonszoon de Ryk.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de Call for papers voor het komende jaarcongres van De Moderne Tijd, de presentatie van de voltooide digitale transcriptie van Willem de Clercqs dagboeken, een klein symposium over klimaatfictie en onze maandelijkse boekenactie.

Daarnaast komt binnenkort binnen de Maatschappij de bestuursfunctie van secretaris vrij. Wie zou deze functie de komende vier jaar willen vervullen? En alvast voor in de agenda: op zaterdag 11 juni aanstaande vindt onze Jaarvergadering plaats, met aansluitend een mooi middagprogramma!

Uiteraard kunt u op onze website www.mdnl.nl terecht voor nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken, zoals Poëzie van nu door Mario Molegraaf.

U kunt ons ook volgen op Twitter en Facebook.

 

p Lucretia van Merken-dag

Bij deze gelegenheid verschijnt ook ‘Brieven uit Bijdorp’ met haar nog nooit gepubliceerde correspondentie. Samensteller Cor de Vries zal op deze dag vertellen over de boeiende brievencollectie. Zie hier het volledige programma en hoe kaarten te bestellen.


p Call for papers congres Werkgroep De Moderne Tijd

Op vrijdag 9 december zal het jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd plaatsvinden in Amsterdam. Het thema van dit jaarcongres zal zijn ‘Oorlog op afstand. De Lage Landen tussen neutraliteit en betrokkenheid’. Bij deze doet de Werkgroep een oproep voor papervoorstellen.


p Presentatie voltooide transcriptie dagboek Willem de Clercq

Het Huygens Instituut en het NLLab van de KNAW presenteren met Stichting Réveil Archief de website met de onlangs voltooide, digitale transcriptie van het bijzondere dagboek van dichter en zakenman Willem de Clercq. U bent van harte uitgenodigd om de presentatie bij te wonen op vrijdag 13 mei aanstaande in de Doopsgezinde Kerk te Amsterdam.


p Klein symposium over klimaatfictie

Op zaterdag 28 mei organiseren onze Zuidelijke Afdeling en Bibliotheek Bibliorura in Roermond een middag over klimaatfictie, het genre dat de relatie tussen literatuur en klimaatverandering centraal stelt. Drie sprekers zullen de groeiende zorgen over de ongekend snelle klimaatverandering verwoorden en in literair perspectief plaatsen.


p Boekenactie MdNL: ‘De roman in de negentiende eeuw’ van Toos Streng

Deze keer koos Uitgeverij Verloren voor u ‘De roman in de negentiende eeuw. Geschiedenis van een nieuwkomer’ van Toos Streng. Deze uitgave kunt u nu bij de uitgever aanschaffen voor € 25,- in plaats van € 49,-.


p De MdNL zoekt een nieuwe secretaris!

Op 11 juni aanstaande treedt Tanja Simons, onze huidige secretaris van de Maatschappij, af. De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde is op zoek naar een opvolger. Wie stelt zich kandidaat om deze functie de komende vier jaar op vrijwillige basis te vervullen?


p Alvast voor in de agenda: Jaarvergadering met middagprogramma

Alvast voor in de agenda! Op zaterdag 11 juni vindt in het Academiegebouw in Leiden onze Jaarvergadering plaats. Voor het eerst zal de Jaarvergadering ook te volgen zijn via een livestream. Na de Jaarvergadering heeft de MdNL nog een mooi middagprogramma met lezingen en muziek voor u samengesteld.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online