MdNL | Nieuwsbrief mei 2020
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De geplande middag rondom de Bilderdijk-collectie en de opening van de nieuwe Bilderdijkkamer in het Academiegebouw in Leiden kon vorige week vanwege de coronacrisis geen doorgang vinden, maar de bijbehorende publicatie Een sublieme nalatenschap. De erfenis van Willem Bilderdijk is gelukkig wel verschenen. Een aantal prominente Bilderdijkkenners laat hierin zijn of haar licht schijnen over een geschreven, gedrukt, getekend of geschilderd onderdeel van de nu in Leiden bijeengebrachte verzameling.

Verder treft u in deze nieuwsbrief oproepen aan voor de Joost Zwagerman Essayprijs, het Jaarboek van Werkgroep 18e Eeuw en het Jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd. Ook is er een nieuw MNL-fellowship toegekend en Amber Gyselings vraagt in De Navorscher zo veel mogelijk informatie over dichter en advocaat Leo Aerts.

Graag wijzen we u ten slotte ook nog op onze nieuwe rubriek Over de jaren heen lezen, waarin Jaap Goedegebuure ons meeneemt op een sentimentele reis langs zijn boekenkasten. De eerste afleveringen, over Der Tod in Venedig, Gesponnen suiker en Jeroen Brouwers, staan al online en kunt u lezen via deze link!

 

p Een sublieme nalatenschap: de erfenis van Willem Bilderdijk

Bij de Leiden University Press is de bundel ‘Een sublieme nalatenschap. De erfenis van Willem Bilderdijk’ verschenen, onder redactie van Rick Honings en Gert-Jan Johannes. De bundel bevat bijdragen van o.a. Marleen de Vries, Peter van Zonneveld, Peter Altena, Maaike Meijer, Marita Mathijsen, Olf Praamstra en Willem Bilderdijk.


p Oproep Joost Zwagerman Essayprijs 2020

Ook dit jaar wordt op 18 november de Joost Zwagerman Essayprijs weer uitgereikt. De prijs van € 7500 is bedoeld voor ‘aanstormend talent’: schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media. De inzendingstermijn sluit op 31 juli 2020.


p MNL-fellowship voor Marten van der Meulen

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft een fellowship toegekend aan Marten van der Meulen, voor zijn project ‘Norm en taalgebruik in het Leidse universitaire verleden (1574-1811)’. Een MNL-fellow krijgt een beurs om gedurende twee of drie maanden onderzoek te doen.


p Call for papers: ‘Jaarboek De Achttiende Eeuw’ over liefde, hartstocht en erotiek

De Werkgroep 18e Eeuw is voor het jaarboek 2021 op zoek naar bijdragen die ingaan op diverse – literaire, historische, artistieke of filosofische – aspecten van amoureuze praktijken, gaande van kerkelijke huwelijken tot libertijnse losbandigheden en alles ertussenin.


p Call for Papers Jaarcongres Werkgroep De Moderne Tijd 2020

Op 4 december aanstaande zal in de Doelenzaal van de UB Amsterdam het Jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd plaatsvinden. Het thema dit jaar is ‘Eenheid in verscheidenheid. Diversiteit in de Lage Landen 1780-1940’. Inzenden van bijdragen kan tot 1 juni aanstaande.


p De Navorscher: over Leo Aerts, beter bekend onder zijn pseudoniemen Gerard van Elden en Francis Lepiat

In deze ‘De Navorscher’ vraagt Amber Gyselings om informatie over dichter en advocaat Leo Aerts. Hij bracht mee het tijdschrift ‘Podium’ uit en had regelmatig briefwisseling met Hugo Claus, maar over zijn leven na 1950 weten we bijna niets en verdween hij van de radar.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online