MdNL | Nieuwsbrief maart 2023
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De jury van de MdNL-fellowships heeft dit jaar Suzan Folkerts en Andreas Krogull voorgedragen voor het MdNL-fellowship (ronde 2022). Het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft unaniem en van harte met deze voordracht ingestemd. De beide voorgestelde kandidaten richten zich op een inventarisatie van tot nog toe verspreid bewaarde en nauwelijks onderzochte handgeschreven bronnen die voor het eerst bij elkaar gebracht zullen worden. Lees op onze website meer over het onderzoek dat ze dankzij het fellowship kunnen gaan uitvoeren.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de zevende Cola Debrotlezing van de Werkgroep Caraïbische Letteren, de Elise Mathilde Essayprijs, een oproep voor het komende Jaarcongres van De Zeventiende Eeuw en een nieuwe aflevering van het tijdschrift Indische Letteren. En we vestigen graag uw aandacht nog eens op onze MdNL Boekenactie, dit keer met De Noordzee over en weer. Het literaire erfgoed van Nederlands-Engelse betrekkingen, 1066-1688 van Sjoerd Levelt en Ad Putter.

p Suzan Folkerts en Andreas Krogull ontvangen MdNL-fellowship

De jury bestond uit Djoeke van Netten (Universiteit van Amsterdam, geschiedenis), Stefan Frank (Radboud Universiteit Nijmegen, taalkunde) en Lieke van Deinsen (KU Leuven, letterkunde). Lees hier meer over de de nieuwe fellows Suzan Folkerts en Andreas Krogull en hun onderzoek.


p Zevende Cola Debrot-lezing door Rita Rahman

Op zondagmiddag 12 maart aanstaande zal Rita Rahman de zevende Cola Debrotlezing van de Werkgroep Caraïbische Letteren uitspreken in het OBA Theater Amsterdam. De lezing heeft als titel ‘Het gaat steeds minder om het Caribisch perspectief, het gaat steeds meer over Kleurrijk en de Erkenning’.


p Oproep Elise Mathilde Essayprijs

Sinds 2018 wordt elk jaar een op een breed publiek gericht essay op historisch, letterkundig of taalkundig gebied bekroond met de Elise Mathilde Essayprijs. Dit jaar organiseert Onze Taal de essayprijs. Het Elise Mathilde Fonds stelt een bedrag van € 5.000 beschikbaar voor het winnende essay.


p Call for papers Jaarcongres De Zeventiende Eeuw

Op vrijdag 25 augustus 2023 vindt aan de Universiteit van Amsterdam het Jaarcongres van de Werkgroep De Zeventiende Eeuw plaats met als titel ‘MICRO-MACRO. Het dagelijkse leven onder de loep’. Voorstellen voor lezingen kunnen tot en met 14 maart aanstaande worden ingezonden.


p Een nieuwe Indische Letteren met Pamela Pattynama

Vorig jaar sprak Pamela Pattynama de zesde Indische Letterenlezing uit: ‘Indië nu. Over koloniale teksten, film, her-herinneren en collectief geheugen’. Dit nummer van ‘Indische Letteren’, het eerste van de 38ste jaargang, staat geheel in het teken van deze lezing.


p Boekenactie MdNL: ‘De Noordzee over en weer. Het literaire erfgoed van Nederlands-Engelse betrekkingen, 1066-1688’

Deze keer koos de Walburg Pers / Amsterdam University Press voor u ‘De Noordzee over en weer. Het literaire erfgoed van Nederlands-Engelse betrekkingen, 1066-1688’ van Sjoerd Levelt en Ad Putter. Deze uitgave kunt u nu aanschaffen voor € 29,99 in plaats van € 39,99.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online