MdNL | Nieuwsbrief maart 2022
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Door storm Eunice moest de lezingenmiddag van Indische Letteren op vrijdag 18 februari jongstleden helaas worden afgelast. Gelukkig heeft de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde een andere datum kunnen vinden. De lezingenmiddag, over de roman De stille kracht van Louis Couperus, zal nu gehouden worden op vrijdagmiddag 18 maart aanstaande. Als sprekers treden Liesje Schreuders, Looi van Kessel en Michiel Leezenberg op.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor een nieuwe bloemlezing uit de correspondentie van Johan de Witt, een bijeenkomst over geschiedenis en toekomst van het gymnasium, de vijftigste Huizingalezing in boekvorm, een avond rond de schrijversbiografie en het onlangs verschenen Dialectendoeboek: de schatkamer van 90 jaar Meertens Instituut. We besluiten deze nieuwsbrief met de mogelijkheid om een gedrukte versie van het komende Jaarboek te bestellen.

Uiteraard vindt u op onze website www.mdnl.nl, Facebook en Twitter nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken!

p Nieuwe datum lezingenmiddag Indische Letteren

‘De stille kracht’ van Louis Couperus staat centraal op deze lezingenmiddag op 18 maart in Leiden. In een drietal lezingen zal het boek vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. Tevens wordt tijdens deze bijeenkomst het nieuwe Tekst in context-deel ‘De stille kracht’ gepresenteerd.


p Johan de Witt en het Rampjaar: een bloemlezing uit zijn correspondentie

Bij Uitgeverij Catullus is een nieuwe bloemlezing uit de correspondentie van Johan de Witt verschenen. Samenstellers Ineke Huysman en Roosje Peeters namen dit keer het Rampjaar 1672 als uitgangspunt. De gekozen brieven worden besproken door de leden van het projectteam ‘Briefwisseling van Johan de Witt’ van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.


p Gymnasium: geschiedenis van een eliteschool

Naar aanleiding van het verschijnen van ‘Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool’ organiseert Spui25 op donderdagmiddag 10 maart aanstaande een gratis toegankelijk programma rondom dit schooltype. Maurice Seleky spreekt met auteur Diederik Burgersdijk en docent klassieke talen Kurano Bigiman over geschiedenis en toekomst van het gymnasium.


p Huizingalezing David Van Reybrouck in boekvorm

De vijftigste Huizingalezing werd door David Van Reybrouck op 12 december jongstleden uitgesproken in de Pieterskerk te Leiden. De tekst van de lezing, getiteld ‘De kolonisatie van de toekomst’, is nu door De Bezige Bij in boekvorm uitgebracht.


p Biografieportaal presenteert: een avond rond de schrijversbiografie

Op donderdagavond 24 maart aanstaande organiseert Biografieportaal in Amsterdam een avond rond de schrijversbiografie. In de afgelopen 15 jaar heeft dit genre een grote vlucht genomen. Onder leiding van Petra Teunissen zullen Aleid Truijens, Hans Renders en Connie Palmen in gesprek gaan over de schrijversbiografie in al haar facetten.


p Het dialectendoeboek: de schatkamer van 90 jaar Meertens Instituut

Onlangs verscheen ‘Het dialectendoeboek. De schatkamer van 90 jaar Meertens Instituut’, onder redactie van Marc van Oostendorp en Simone Wolff. In de afgelopen decennia heeft het Meertens Instituut heel veel gegevens uit het dialectenonderzoek gedigitaliseerd en online geplaatst. Maar liefst 35 dialectwetenschappers laten op een aanstekelijke wijze zien wat er allemaal te halen is uit deze digitale schatkamer.


p Mogelijkheid tot bestellen gedrukt Jaarboek van de Maatschappij

In mei/juni ontvangen alle leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde een digitale versie van het ‘Jaarboek’ per e-mail. Liefhebbers van het gedrukte ‘Jaarboek’ kunnen dit voor 20 euro (en voor leden in het buitenland 25 euro) bestellen. Tot uiterlijk 15 april aanstaande kunt u uw bestelling plaatsen.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online