MdNL | Nieuwsbrief maart 2021
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan, de ontdekking van Die Erg Denkt Vaart Erg In ’T Hart, het oudste literaire vrouwengenootschap in Nederland. Evi Dijcks, student Nederlandse Taal en Cultuur, stuitte afgelopen maand op dit nog geheel onbekende genootschap in de collecties van de MdNL. Haar bijzondere ontdekking werd breed uitgemeten in de landelijke pers. Speciaal voor onze website schreef Dijcks een column over dit eerste vrouwelijke dichtgenootschap van de Nederlandse Republiek.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor een Call for papers van Werkgroep De Moderne Tijd, een online college van Lisa Kuitert, een nieuw nummer van Indische Letteren en het boek Rap73 over het Leidse Academiegebouw aan het Rapenburg.  We besluiten deze nieuwsbrief met een nieuwe NLM Digitaal: Dick E.H. de Boer schrijft hierin over de nooit benoemde allereerste Leidse hoogleraar.

Bezoek onze website www.mdnl.nl voor nog veel meer nieuws rondom de Maatschappij!

p Uit de bibliotheek: Het eerste vrouwelijke dichtgenootschap van de Nederlandse Republiek

Lees hier de column die Evi Dijcks speciaal voor onze website heeft geschreven over haar ontdekking van ‘Die Erg Denkt Vaart Erg In ’T Hart’, het eerste vrouwelijke dichtgenootschap van de Nederlandse Republiek.


p Call for papers Congres Werkgroep De Moderne Tijd

Op vrijdag 3 december 2021 zal het jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd in Amsterdam plaatsvinden. Het thema dit jaar is ‘Veerkracht! Wegen uit de crisis, 1780-1940’. Voorstellen voor papers kunnen worden ingezonden tot 15 mei aanstaande.


p Online college Lisa Kuitert: Boeken in Batavia

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen en de Illustere School brengt Spui25 een reeks korte online colleges voor belangstellenden. Op maandagmiddag 15 maart is het de beurt aan Lisa Kuitert, die aan de hand van veel uniek beeldmateriaal zal laten zien hoe de boekcultuur er in ‘de Oost’ uitzag.


p Een nieuwe Indische Letteren: eerherstel voor Erberveld!

Vorig jaar sprak Olf Praamstra de vierde Indische Letteren-lezing uit. Een uitgebreide versie van deze lezing, getiteld ‘Een rusteloos leven na de dood. Pieter Erberveld in Indië, Japan, Indonesië en Zuid-Afrika’, is opgenomen in deze nieuwe aflevering van ‘Indische Letteren’.


p Rap 73: verhalen van het Leidse Academiegebouw

Bij de Leiden University Press is onlangs het boek ‘Rap 73. Verhalen van het Leidse Academiegebouw’ van Dorrit van Dalen verschenen. Het Academiegebouw is het hart van de Universiteit Leiden en in dit boek hoort de lezer het in elke ruimte kloppen.


p NLM Digitaal: ‘De nooit benoemde allereerste Leidse hoogleraar’ door Dick E.H. de Boer

Ter gelegenheid van de 446ste Dies natalis van de Universiteit Leiden verscheen het artikel ‘De nooit benoemde allereerste Leidse hoogleraar’ door Dick E.H. de Boer, dat u hier kunt lezen.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online