MdNL | Nieuwsbrief juni 2021
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Kruyskampprijs 2021 toegekend aan Paul Van Hauwermeiren voor zijn driedelige werk Bargoens. Vijf eeuwen geheimtaal van randgroepen in de Lage Landen. Het bekroonde werk verscheen in 2020 en is uitgegeven bij Skribis te Gent. De prijs bestaat uit een oorkonde en 3.000 euro. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens de Laureatenmiddag van de MdNL op zaterdag 30 oktober 2021 te Leiden.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de online presentatie van de Nescio-biografie van Lieneke Frerichs, een oproep voor het Jaarboek De Achttiende Eeuw, het onlangs verschenen Spaans toneel voor Nederlands publiek en een nagekomen bijdrage aan onze rubriek Dames in Data.

Ten slotte wijzen we u nog graag op de mogelijk een gedrukte versie van ons komende Jaarboek te bestellen.

Voor meer nieuwsberichten, columns en rubrieken zie onze website www.mdnl.nl en/of volg ons op Twitter en Facebook.

p Kruyskampprijs 2021 voor Paul Van Hauwermeiren

De Kruyskampprijs is ingesteld in 1994 en is een prijs voor een werk op het gebied van de Nederlandse lexicografie, de Nederlandse lexicologie of de editie en annotatie van oude Nederlandse teksten. Het volledige juryrapport over het bekroonde ‘Bargoens. Vijf eeuwen geheimtaal van randgroepen in de Lage Landen’ van Paul Van Hauwermeiren kunt u hier nalezen.


p Online presentatie Nescio-biografie van Lieneke Frerichs

Op donderdagmiddag 3 juni aanstaande vindt bij Spui25 de online presentatie plaats van ‘Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh’. Uit niet eerder gepubliceerde fragmenten uit dagboeken, brieven en andere persoonlijke documenten creëerde biograaf Lieneke Frerichs een fascinerend portret van deze grote schrijver.


p Call for papers Jaarboek De Achttiende Eeuw

In 2022 wijdt het ‘Jaarboek De Achttiende Eeuw’ van onze gelijknamige Werkgroep een themadossier aan kennis en wetenschap in de achttiende eeuw, met werkgroepvoorzitter Fokko Jan Dijksterhuis als gastredacteur. U kunt tot 1 juli aanstaande een abstract insturen.


p Spaans toneel voor Nederlands publiek

In de Zeven Provinciën Reeks van Uitgeverij Verloren is een nieuw deel verschenen, ‘Spaans toneel voor Nederlands publiek’ van Frans Blom en Olga van Marion. Zij belichten hierin o.a. de Nederlandse bewerkingen van de razend populaire Spaanse ‘comedias’.


p Dames in Data: Harriët Freezer – 1972

In mei 2018 herdacht de MdNL dat 125 jaar geleden vrouwen werden toegelaten tot de Maatschappij. Ter gelegenheid hiervan verscheen op onze website het blog Dames in Data, over memorabele momenten in de literaire vrouwengeschiedenis. In deze nagekomen bijdrage schrijft Norma Montulet over Harriët Freezer.


p Mogelijkheid tot bestellen gedrukt Jaarboek van de Maatschappij

Net als vorige jaren stelt de MdNL haar leden ook dit jaar in de gelegenheid om een gedrukt exemplaar te bestellen van het nieuwe Jaarboek. In mei 2018 heeft de jaarvergadering besloten dat de Jaarboeken niet meer automatisch in gedrukte vorm worden verzonden, u ontvangt te zijner tijd via de e-mail een opgemaakte PDF van het Jaarboek.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online