MdNL | Nieuwsbrief januari 2021
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Op vrijdag 11 december hield schrijver, columnist en P.C. Hooftprijswinnaar Maxim Februari de 49e Huizingalezing, getiteld ‘Slechte kunst’, live vanuit het Academiegebouw te Leiden. Mocht u de uitzending gemist hebben, de opname van de livestream is tot 15 januari 2021 gratis online beschikbaar op Youtube.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor het nieuwe nummer van het het digitale tijdschrift EMLC, het pas verschenen themanummer van het Nieuw Letterkundig Magazijn, een oproep vanuit De Moderne Tijd en een nieuw boek van Barber van de Pol over Carry van Bruggen. En ook het onlangs uitgezonden Bilderdijk-journaal kunt u, net als de Huizingalezing, nog eens op uw gemak terugkijken.

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde wenst u allen een mooi 2021!

Uiteraard vindt u ook in het nieuwe jaar al het nieuws rondom de Maatschappij weer op onze website www.mdnl.nl

p Huizingalezing Maxim Februari: terugkijken en boekuitgave

De lezing ‘Slechte kunst’ is niet alleen digitaal beschikbaar, maar ook als boekuitgave te bestellen. De Huizingalezing van Maxim Februari is uitgegeven door EW magazine.


p Een nieuwe aflevering van EMLC online beschikbaar

afgelopen maand verscheen het nieuwe nummer van het Engelstalige, multidisciplinaire Open Access tijdschrift ‘Early Modern Low Countries’ (EMLC), een initiatief van onze werkgroepen De Zeventiende Eeuw en De Achttiende Eeuw. Het tijdschrift is gewijd aan de studie van de geschiedenis en cultuur van de Lage Landen tussen 1500 en 1800.


p Call for papers themanummer ‘De Moderne Tijd’: Grond van Verbeelding

Volgend jaar zal een speciaal nummer van het tijdschrift ‘De Moderne Tijd’ verschijnen met als thema ‘Grond van Verbeelding. Bodem en streek in de Lage Landen’. Voorstellen voor artikelen binnen dit thema kunnen tot 15 januari aanstaande worden ingestuurd.


p Barber van de Pol over Carry van Bruggen

Bij Uitgeverij Querido is ‘Er is geen ander zijn dan anders zijn. Denken met Carry van Bruggen’ van Barber van de Pol verschenen. In dit boek brengt zij Van Bruggens unieke persoonlijkheid tot leven en geeft ze haar een stem in de debatten en heikele kwesties van nu.


p Themanummer NLM: slavernij en abolitionisme

Vorig jaar werd aan Bart Verheijen een MNL-fellowship toegekend voor zijn onderzoeksproject ‘Javaanse genootschappen en abolitionisme 1814-1848’. De redactie van het ‘Nieuw Letterkundig Magazijn’ heeft Verheijen daarom gevraagd als gastredacteur op te treden van het zojuist verschenen themanummer.


p Online Bilderdijk-journaal terugkijken

Op vrijdagavond 18 december aanstaande stond dichter Willem Bilderdijk (1756-1831) centraal in het online Bilderdijk-journaal van de UB Leiden en onze werkgroep Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’. Dit speciale Bilderdijk-journaal kunt u nu terugkijken via de website van de UB Leiden.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online