MdNL | Nieuwsbrief februari 2020
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Vorig jaar ging de Maatschappij van start met de MNL fellowships, waarmee we steun willen bieden aan onderzoekers met goede en originele onderzoeksideeën, maar zonder de toenemende nadruk op innovatie en valorisering die grotere subsidieverstrekkers veelal kenmerkt. Ook in 2020 zal de Maatschappij weer enkele MNL fellowships uitreiken. Deze fellowships zijn zowel bedoeld voor junior- als voor senioronderzoekers.  Het inzenden van voorstellen staat open voor zowel leden als niet-leden, dus de oproep hiervoor kunt u aan alle geïnteresseerden doorsturen.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor het laatst verschenen nummer van het tijdschrift Early Modern Low Countries (EMLC), een lezing van Margreet den Buurman in het Noord-Veluws Museum en het boek Bij ons in Auschwitz. Getuigenissen (samengesteld door Arnon Grunberg). Daarnaast treft u hier een nieuwe aflevering aan van NLM Digitaal: ‘Nog een verdwaald blad uit de biografie van Albert Helman’ door Cornelia Oosterling. En alvast voor in de agenda: op 2 april zal in het Leidse Academiegebouw een speciale Kellendonkmiddag plaatsvinden, met o.a. de uitreiking van de driejaarlijkse Kellendonkprijs aan Wytske Versteeg.

Voor nieuws over de MdNL: bekijk dagelijks onze website www.mdnl.nl of volg ons op Twitter op Facebook!

 

p Oproep MNL-fellowships: deadline 1 maart aanstaande!

De deadline voor het indienen van voorstellen is 1 maart 2020. Tot nu zijn er geen taalkundige MNL-fellows geweest en heeft de commissie weinig taalkundige voorstellen mogen ontvangen. De commissie verwelkomt taalkundige inzendingen van harte!


p Nieuwe EMLC online!

Het nieuwe nummer van het Engelstalige multidisciplinaire Open Access tijdschrift ‘Early Modern Low Countries’ (EMLC) is nu voor iedereen online te lezen. Dit nummer heeft als thema ‘Knowledge Production in Natural History between Southeast Asia and the Low Countries’.


p Lezing Margreet den Buurman in het Noord-Veluws Museum

Op donderdag 20 februari zal Margreet den Buurman in het Noord-Veluws Museum een duo-lezing verzorgen samen met Harry Tijssen, gastconservator van de speciale expositie ‘1913 – omzien en vooruitgang in literatuur en beeldende kunst’.


p Verschenen: ‘Bij ons in Auschwitz. Getuigenissen’

Afgelopen week werd in de media uitgebreid stilgestaan bij de 75-jarige herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz. Ter gelegenheid van deze herdenking verzamelde Arnon Grunberg teksten van “morele getuigen’, getuigen die slachtoffer waren van de terreur.


p NLM Digitaal: ‘Nog een verdwaald blad uit de biografie van Albert Helman’ door Cornelia Oosterling

Naast de jaarlijkse papieren editie van het Nieuw Letterkundig Magazijn verschijnt er ook een aantal digitale NLM-artikelen op onze website. In deze ‘NLM Digitaal’ het artikel ‘Nog een verdwaald blad uit de biografie van Albert Helman’ door Cornelia Oosterling.


p Kellendonkmiddag met uitreiking Kellendonkprijs

Alvast voor in de agenda: op 2 april zal in het Leidse Academiegebouw een speciale Kellendonkmiddag plaatsvinden, georganiseerd door de MdNL, UB Leiden en de Stichting Frans Kellendonkfonds. Bij deze gelegenheid zal o.a. de driejaarlijkse Kellendonkprijs worden uitgereikt aan Wytske Versteeg.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online