MdNL | Nieuwsbrief mei 2024
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

In mei/juni ontvangen alle leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde een digitale versie van het Jaarboek per e-mail. Liefhebbers van het gedrukte Jaarboek – dat ongeveer dezelfde vormgeving zal hebben als voorheen – kunnen tot uiterlijk 15 mei aanstaande een exemplaar bestellen.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor het Sem Dresden Symposium, een oproep van Indische Letteren, een Call for papers van Werkgroep Zeventiende Eeuw, de Daendelslezing 2024 en onze huidige Boekenactie met de biografie van Ischa Meijer.

Tot slot een oproep: het bestuur van de MdNL zoekt een nieuwe penningmeester, die met ingang van juni 2024 de taken van de huidige penningmeester wil overnemen en zorg wil dragen voor het beheer van de gelden van een van de oudste verenigingen van Nederland. Voor meer informatie kunt u terecht bij Ingeborg Verheul, secretaris van de MdNL: MNL@library.leidenuniv.nl

Uiteraard kunt u op onze website www.mdnl.nl terecht voor nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken.

p Bestel uw gedrukte Jaarboek van de Maatschappij

De prijs van het gedrukte Jaarboek bedraagt, inclusief verzendkosten, voor leden woonachtig in Nederland 20 euro en voor leden in het buitenland 25 euro.
U kunt tot uiterlijk 15 mei aanstaande een gedrukt exemplaar van het Jaarboek bestellen.


p Sem Dresden Symposium: Schrijven onder druk

Op vrijdagmiddag 3 mei organiseert de UB Leiden het Sem Dresden Symposium, met als thema ‘Schrijven onder druk’. Yra van Dijk zal met schrijver Arnon Grunberg in gesprek gaan en tevens staan er lezingen op het programma van Mart van Duijn, Paul Smith, Tommy van Avermaete en Fyke Goorden.


p Oproep: word ‘sobat’ van Indische Letteren!

In 2024 heeft onze Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde weer veel voor u in petto. Dat is, door oplopende kosten, helaas niet vanzelfsprekend. Daarom doet de Werkgroep een oproep om ‘sobat’ te worden van Indische Letteren.


p Call for Papers Jaarcongres Werkgroep Zeventiende Eeuw

Op vrijdag 30 augustus vindt in Antwerpen het Jaarcongres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw plaats met als thema ‘Ambacht en ambachtelijkheid in de zeventiende-eeuwse Nederlanden’. Voor dit congres is de congrescommissie op zoek naar voordrachten over alle denkbare aspecten van het ambacht, ambachtslieden en ambachtelijkheid.


p Daendelslezing 2024 door Joris Oddens

Op maandagmiddag 3 juni aanstaande organiseert de Stichting Daendels in De Balie te Amsterdam de Daendelslezing 2024. Politiek historicus Joris Oddens plaatst in zijn lezing ‘Het Bataafse loket’ het ideaal van de toegankelijke overheid in historisch perspectief.


p Boekenactie MdNL: ‘Alles gaat op vroeger terug. Ischa Meijer (1943-1995)’

Deze maand biedt Uitgeverij Prometheus u de mogelijkheid de biografie ‘Alles gaat op vroeger terug. Ischa Meijer (1943-1995)’ van Annet Mooij met 10 euro korting aan te schaffen bij uw plaatselijke boekhandel. De actie loopt tot en met 15 mei.


p Oproep: Penningmeester gezocht voor het bestuur van de MdNL

Het bestuur van de MdNL zoekt een nieuwe penningmeester, die met ingang van juni 2024 de taken van de huidige penningmeester wil overnemen en zorg wil dragen voor het beheer van de gelden van een van de oudste verenigingen van Nederland.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online