MdNL | Nieuwsbrief februari 2019
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Vorig jaar werd De Grote Poëzieprijs in het leven geroepen door Poetry International, School der Poëzie en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De Grote Poëzieprijs volgt de VSB Poëzieprijs op als dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met een bedrag van € 25.000,-. De longlist voor De Grote Poëzieprijs 2019 is nu door de jury bekendgemaakt.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor o.a. de zesde Rudolf van Lier-Lezing, georganiseerd door Werkgroep Caraïbische Letteren, de publieksdag van het Utrecht Centre for Early Modern Studies en het symposium van Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’, getiteld Spelen, leven, sterven. Bilderdijk en het gezinsleven. 

Meer evenementen, pas verschenen boeken en nieuws uit de werkgroepen treft u dagelijks aan op onze website www.mdnl.nl.

Bent u actief op Facebook of Twitter? ‘Like’ de Maatschappij via www.facebook.com/mijnedlet/ of volg ons op Twitter via @Letterkunde en blijf zo elke dag op de hoogte van al het nieuws rondom de MdNL.

p Longlist De Grote Poëzieprijs 2019 bekend!

De jury, bestaande uit dichter Joost Baars, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk, schrijver en presentator Adriaan van Dis, documentairemaker Cindy Kerseborn en dichter en theatermaker Maud Vanhauwaert, heeft de longlist met de vijftien beste Nederlandstalige bundels van het afgelopen jaar bekendgemaakt.


p Zesde Rudolf van Lier-Lezing door Valika Smeulders

De zesde Rudolf van Lier-Lezing zal plaatsvinden op vrijdag 15 februari in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden, en wordt uitgesproken door Valika Smeulders, onderzoeker en gespecialiseerd in maatschappelijke diversiteit, erfgoed en het slavernijverleden. De titel luidt: ‘Muzik di zumbi: Caribische stemmen in Nederlandse musea’.


p Publieksdag Utrecht Centre for Early Modern Studies

Het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS) organiseert op zaterdagmiddag 16 februari aanstaande een publieksdag. Het UCEMS is Nederlands grootste onderzoekscentrum dat de geschiedenis, religie, politiek, literatuur, kunst, muziek en wetenschap van de periode tussen ca. 1500 tot 1800 in internationaal perspectief bestudeert.


p Publieksmiddag Minerva’s Metamorfosen

In de UB Leiden is tot en met 12 mei de tentoonstelling Minerva’s Metamorfosen te zien, over 444 jaar Universiteit Leiden. Ter gelegenheid hiervan vindt op 20 februari een speciale publieksmiddag plaats, met o.a Kurt De Belder, Willem Otterspeer en Mart van Duijn.


p Symposium Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’

Op vrijdagmiddag 22 februari houdt Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’ een symposium in de UB Leiden. Hier zal o.a. het boek ‘Mijn tranen stromen nog. Willem Bilderdijk en Katharina Wilhelmina Schweikhardt over de dood van hun kinderen’, onder redactie van Rick Honings en Marinus van Hattum, worden gepresenteerd.


p Lezingenmiddag Indische Letteren

Alvast voor in de agenda: op 8 maart aanstaande organiseert de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde in Leiden weer een lezingenmiddag. Op het programma staan lezingen van Dirk Hulst, Ruben vanden Berghe, Janneke van der Veer, Marijke Roukens en een interview met Reggie Baay


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online