donderdag 25 februari 2021 om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 4 februari 2021
Online NBV-sessie: ‘Goed gebonden doch vergulding griezelig’

Op donderdagmiddag 25 februari organiseert onze werkgroep de Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV) een online sessie, waarin boekrestaurator Herre de Vries in vogelvlucht door de geschiedenis van boekbinderij Wed. A. Anderson en het negentiende-eeuwse, Nederlandse boekbinderschap trekt. Een bijzondere catalogus fungeert daarbij als vertrekpunt.

In de zomer van 1892 hield de Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels ter gelegenheid van haar 75-jarig jubileum een ‘internationale tentoonstelling voor de boekhandel en aanverwante vakken’. Bij deze tentoonstelling, die plaatsvond in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam, verscheen een catalogus van het ingezonden werk. In het boek zien we onder andere prachtige voorbeelden van lithografisch drukwerk. Ook zijn er beschrijvingen van boekbanden die verschillende binders inzonden om tentoongesteld te worden.

Herre de Vries heeft sinds enige tijd een exemplaar van die catalogus in bezit, dat gebonden is door Bernardus Gerardus Hilhorst (1854-1927). Hilhorst was voorman en vanaf 1878 eigenaar van de Amsterdamse boekbinderij Wed. A. Anderson & Zn. De catalogus bond hij in rood geitenleer met kleurrijk marmerpapier op de platten. De rug, platkanten en inslagen voorzag hij van rijk verguldwerk. Wat het exemplaar inhoudelijk interessanter maakt dan andere exemplaren die nog op de markt en in collecties te vinden zijn, is dat Hilhorst commentaartjes bij het werk van collega-binders schreef. Het zijn ongezouten reacties op de banden die hij op de tentoonstelling zag. Bij de een is hij lovend bij de ander uiterst kritisch. Zo biedt deze catalogus een bijzondere inkijk in de wereld van de eind 19de-eeuwse boekbinderij. Met de commentaartjes in de catalogus als startpunt trekken we in vogelvlucht door de geschiedenis van boekbinderij Wed. A. Anderson en het Nederlandse boekbinderslandschap van die tijd, geïllustreerd met rijk en minder rijk vergulde boekbanden.

Aanmelden

Dit online programma wordt op 25 februari gestreamd tussen 16:00-17:00. Aanmelden kan later deze maand via de website van de NBV.