maandag 22 februari 2021 om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 14 februari 2021
Arnon Grunberg live over ‘Slachters en psychiaters’

Bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar verschijnt deze week de bundel Slachters en psychiaters van Arnon Grunberg. In 2006 begon Grunberg met zijn reis naar het Nederlandse leger in Afghanistan de reportagereeks ‘Grunberg onder de mensen’, gebaseerd op Maxim Gorki’s advies aan Isaak Babel om de schrijftafel te verlaten en zich onder de mensen te begeven. Dat resulteerde in de bundel Kamermeisjes en soldaten (2009). Ook daarna bleef Grunberg onvermoeibaar berichten over de mens en de politieke en sociale actualiteit. Van een roadtrip van Nijmegen door voormalige Sovjetstaten met bestemming Kabul in het gezelschap van een voormalige Afghaanse asielzoeker tot een verblijf bij een circus uit de Achterhoek. Van een onderzoek naar liefde en seks in de VS tot participerende journalistiek bij diverse slachterijen. Van een reis naar de bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever (waar Grunbergs zus woont) tot zijn vrijwillige opname in een psychiatrische kliniek in België.

Op maandagmiddag 22 februari organiseert uitgever Nijgh & Van Ditmar in samenwerking met het Allard Pierson een live gestreamd gesprek met Arnon Grunberg (die op deze dag zijn vijftigste verjaardag viert) vanuit New York. Vic van de Reijt praat deze middag met Arnon Grunberg over zijn schrijverschap en zijn nieuwe boek. Van de Reijt is aanwezig in het Allard Pierson, dat het ‘levend’ archief van Grunberg beheert. Tijdens het gesprek zal een aantal voorwerpen en documenten uit het Grunberg-archief de revue passeren. De conservatoren selecteerden vroege, niet uitgegeven manuscripten zoals De dupe van Felix, Gefundenes Fressen en De Karl Jungfrau-doctrine. Verder zullen er stukken betreffende Arnons reizen rond de wereld en ‘geheime’ correspondentie uit zijn eerste jaren in New York aan bod komen.

Aanmelden

Iedereen is van harte welkom om deze middag digitaal bij te wonen. 22 februari 2021 van 16.00 tot 17.00 uur. Aanmelden kan tot en met 18 februari via deze link. U ontvangt enkele dagen voor aanvang de details en de link voor het online-evenement.

Slachters en psychiaters, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, paperback, 576 pag., € 24,50
ISBN: 9789038809342