gepubliceerd op 8 januari 2021
Nieuwe titels in de DBNL: Boekenweekgeschenken

Vanaf 1932 werd er jaarlijks een gratis boekje uitgegeven door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek: het boekenweekgeschenk. De DBNL brengt deze maand twaalf boekenweekgeschenken van vóór 1950 online, waar interessante titels tussen zitten. Een voorbeeld is Novellen en Gedichten uit 1941, samengesteld door Emmy van Lokhorst en Victor E. van Vriesland. Dit boek werd in beslag genomen door de bezetter, omdat er een gedicht in stond dat ‘oneerbiedig’ was tegenover Hitler en omdat een van de samenstellers niet van arische afkomst was. In het boek staan bijdragen van onder anderen M. Vasalis, Bertus Aafjes en Han G. Hoekstra. Een ander boekenweekgeschenk betekende de doorbraak voor een auteur. In 1949 verscheen het autobiografische Twee negerpopjes van Clare Lennart, die in de jaren dertig debuteerde maar dankzij deze novelle nu pas van haar pen kon gaan leven. Niet elk boekenweekgeschenk werd overigens even geroemd. In Drie novellen uit 1939 verscheen Liefde en geweld langs den Barito van Augusta de Wit, een van haar verhalen over haar tweede reis naar Nederlands-Indië. Het werd postuum gepubliceerd, enkele weken na haar dood, en werd door sommigen bestempeld als haar slechtste verhaal ooit.

Verder online deze maand: jaargangen van de literaire tijdschriften Raam, Raster en zijn opvolger Terras, het Vlaamse tijdschrift Biekorf en Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman. Ook vindt u weer een nieuwe jaargang van Indische Letteren in de DBNL.

Klik hier voor een overzicht van alle nieuwe titels van januari.