donderdag 19 november 2020 om 19:30 uur
Online programma
gepubliceerd op 15 november 2020
Online boekensalon met Martin Bossenbroek

Op donderdag 19 november vindt er weer een online boekensalon plaats van de UB Leiden. Deze keer is te gast auteur en historicus Martin Bossenbroek. Hij wordt geïnterviewd door Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), over zijn nieuwe boek De wraak van Diponegoro.

In zijn boek vertelt Bossenbroek het grote verhaal van Nederlands-Indië, zoals dat werd beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen. In het eerste deel, handelend over de Java-oorlog (1825-1830), legt de mystieke prins Diponegoro het na jaren van massaal en fanatiek verzet af tegen de flegmatieke legercommandant Hendrik de Kock. In het tweede deel, over de dekolonisatieoorlog (1945-1949), bundelt de charismatische, door Diponegoro geïnspireerde nationalistische leider Soekarno met succes alle krachten tegen “de laatste landvoogd’, de noeste dromer Huib van Mook.

Tijdens de boekensalon wordt de digitale tentoonstelling De wraak van Diponegoro met een aantal topstukken uit de Leidse collecties geopend, waaronder de transcriptie van Diponegoro’s memoires, ingeschreven op het Memory of the World Register van de Unesco.

Deelnemen boekensalon

De online boekensalon op donderdag 19 november begint om 19.30 uur en is te volgen via deze link. Aanmelden voor de boekensalon is niet nodig. De digitale inloop is vanaf 19.20 uur.