woensdag 18 november 2020 om 15:00 uur
Online webinar
gepubliceerd op 11 november 2020
Tiele-Stichting presenteert webinar over auteurschap

Vanwege de coronamaatregelen organiseert de Tiele-Stichting dit jaar geen lezingenmiddag, maar op woensdagmiddag 18 november aanstaande een gratis toegankelijk webinar over auteurschap. Ook de literaire wereld heeft volop te maken met de gevolgen van de Coronacrisis: schrijvers leven zelden alleen van de boeken die ze publiceren, maar moeten het juist ook hebben van voordrachten, optredens op scholen en workshops. Wie onderzoek doet naar inkomens van schrijvers door de eeuwen heen, kan vaststellen dat zij altijd veel verschillende klussen met elkaar hebben moeten combineren, en begrijpt des te beter waarom ook schrijvers in deze crisis al snel in moeilijkheden kunnen raken. In dit Webinar bespreken vijf onderzoekers van verschillende Nederlandse en Vlaamse universiteiten de relatie tussen geld en auteurschap vanaf de middeleeuwen tot nu. Wat was de rol van het mecenaat, wat voor soort nevenverdiensten hadden auteurs, wat is er bijzonder aan Nederlandse toneeldichters, wat levert het stadsdichterschap op en hoe zit het met de beeldvorming rond verdienen?

Programma

15:00 Jeroen Salman: Inleiding
15:05 Helleke den Braber: Schrijven was altijd schnabbelen. Praktijk en beeldvorming van het economisch profijt van de literaire auteur door de eeuwen heen.
15:15 Laurens Ham: Naar een diachrone blik op de verdiensten van Nederlandstalige auteurs.
15:25 Nina Geerdink: Loon, lust, liefdadigheid. Verdienen aan het schrijven van toneelteksten door de eeuwen heen.
15:35 Remco Sleiderink: Krijg je nog rente voor een lied? Stadsdichterschap als eer en verdienste door de eeuwen heen.
15:45 Vragen en discussie

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door voor dinsdag 17 november een mail te sturen aan coördinator Eline Gielen via info@tiele-stichting.nl