vrijdag 20 maart 2020 om 17:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 14 februari 2020
Themadiscussie: ‘Tegen de vrouwen? Verzet tegen vrouwenemancipatie wereldwijd’

LET OP: AFGELAST

In samenwerking met de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en the Amsterdam Institute for Social Science Research organiseert Spui25 op vrijdagmiddag 20 maart aanstaande een bijeenkomst met als thema Tegen de vrouwen? Verzet tegen vrouwenemancipatie wereldwijd.

In de afgelopen halve eeuw is over de hele wereld het onderwijs op alle niveaus in razend tempo uitgebreid, vooral voor meisjes en jonge vrouwen. Daarmee veranderden ook de man-vrouwverhoudingen. Vrouwen verdienen meer, kunnen naar school en de universiteit – die winst aan kennis, inkomen en macht is voor veel mannen moeilijk te verkroppen. Dat stelt Abram de Swaan in zijn meest recente boek Tegen de vrouwen. Sarah Bracke, Justine van Beek, Fenneke Wekker en Giselinde Kuipers gaan met De Swaan in gesprek.

Waarom zijn er nog steeds tegenbewegingen tegen de verdere emancipatie van vrouwen? Abram de Swaan schreef het boek Tegen de vrouwen, waarin hij de opkomst van het nieuwe extreem rechts, het christelijk fundamentalisme en het hardnekkige jihadisme ziet als een reactie op de mondiale vrouwenemancipatie die voor zo veel mannen blijkbaar zo bedreigend is. Zullen deze bewegingen doorzetten, of zijn ze een laatste stuiptrekking van een gedoemd patriarchaat?

De Swaan gaat tijdens deze middag met andere experts in gesprek: Justine van Beek, jongerenambassadeur Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten, Sarah Bracke, hoogleraar Sociologie, in het bijzonder Gender en Seksualiteit, Fenneke Wekker, politiek socioloog, en Giselinde Kuipers, onderzoeks-hoogleraar sociologie.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden kan via deze link.