zaterdag 25 januari 2020 om 13:00 uur
Janskerkhof 3, zaal 0.13, Universiteit Utrecht
gepubliceerd op 19 januari 2020
UCEMS Publieksdag: Het wereldwijde web. Kennisverspreiding in de vroegmoderne tijd

Op 25 januari organiseert het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS) een publieksdag met als thema Het wereldwijde web: kennisverspreiding in de vroegmoderne tijd. Tegenwoordig lijkt onze toegang tot kennis onbegrensd. Bibliotheken zijn toegankelijker dan ooit, en het internet biedt ons oneindige mogelijkheden om kennis op te doen. Aan de andere kant twijfelen we steeds vaker aan de betrouwbaarheid van deze overvloed aan beschikbare kennis. Was kennisverspreiding in de vroegmoderne tijd betrouwbaarder dan nu? Weten we door de komst van het internet meer, of lijkt dit alleen maar zo? Op welke manieren werd kennis vroeger overgedragen? Deze vragen komen aan bod tijdens de UCEMS-publieksdag over kennisverspreiding in de vroegmoderne tijd.

Na een korte introductie van het thema vertellen vier sprekers over hun eigen onderzoek: Annet den Haan, Ingeborg van Vugt, Koen Scholten en Harald Hendrix. De dag eindigt met een paneldiscussie tussen de sprekers en het publiek. Na afloop is er een gezellige afsluiting in café Hofman.

Programma

13:00 – 13:15 Introductie en welkom
13:15 – 13:45 Annet den Haan, “Deze pagina is niet beschikbaar: (on)toegankelijkheid van teksten in de tijd voor de boekdrukkunst.”
13:45 – 14:15 Ingeborg van Vugt: “CEMROL: het crowdsourcen van brieven uit het web van de Republiek der Letteren.”
14:15 – 14:45 Pauze
14:45 – 15:15 Koen Scholten, “Met kennis in de knapzak: Geleerde reizigers in vroegmodern Europa.”
15:15 – 15:45 Harald Hendrix: “Utrecht-Rome en retour: Kennistransfer in de kunsten en letteren aan het begin van de zeventiende eeuw.”
15:45 – 16:15 Paneldiscussie
16:15 – 16:30 Dank- en slotwoord
16:30 Borrel in Café Hofman (Janskerkhof 17A)

Aanmelden

Deze dag is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Wel dient u zich aan te melden via deze link.