dinsdag 21 januari 2020 om 17:00 uur
RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
gepubliceerd op 4 januari 2020
RKD Talk over nieuwe publicatie Theo van Doesburg

Afgelopen november verscheen in de RKD bronnenreeks een nieuwe publicatie: De kleur lost de architectonische ruimte op. De briefwisseling tussen Theo van Doesburg en architect C.R. de Boer, 1920-1929, bezorgd en ingeleid door Sjoerd van Faassen en Herman van Bergeijk. Tijdens de RKD Talk op dinsdag 21 januari neemt Van Bergeijk u mee in deze bijzondere correspondentie.

In 1921–1922 bouwde architect C.R. de Boer in Drachten een blok met zestien middenstandswoningen. Hij riep bij deze opdracht de hulp in van Theo van Doesburg, de oprichter van het tijdschrift De Stijl, die zowel voor exterieur als interieur verstrekkende kleurontwerpen maakte. In retrospectief is voor Van Doesburg de samenwerking met De Boer een keerpunt geweest. Hij ontwikkelde een heel nieuw idee over de relatie tussen het beeldende en het architecturale. Zijn contact met De Boer verliep bovenal door een intensief gevoerde correspondentie, aangezien Van Doesburg in die tijd in Weimar verkeerde waar hij op een aanstelling aan het Bauhaus hoopte. In de soms uitvoerige brieven zijn de opvattingen van Van Doesburg stap voor stap te volgen.

Aanmelden

Tickets voor deze RKD Talk kosten €15,- en zijn verkrijgbaar via deze link.