vrijdag 17 januari 2020 om 13:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 20 december 2019
Symposium ‘Mens, mythe en muziek’

Op vrijdagmiddag 17 januari aanstaande vindt in het Amsterdamse Spui25  een symposium plaats met als thema Mens, mythe en muziek. Waarom grijpen zoveel componisten terug op de Griekse mythologie? Bij onder meer Claudio Monteverdi en Louis Andriessen horen we figuren als Orpheus en Ariadne voorbijkomen. In januari 2020 speelt het Koninklijk Concertgebouw Orkest drie programma’s waarin de Griekse mythologie centraal staat.

Ter gelegenheid hiervan buigen tijdens het symposium zes academici (Lucinda Dirven, Piet Gerbrandy, Sabine Lichtenstein, Emilie van Opstall, David Rijser en Philip Westbroek) zich over deze bijzondere geluiden uit de westerse muziekgeschiedenis. In een zestal korte lezingen schijnen onderzoekers met diverse achtergronden hun licht over enkele stukken die bij het KCO op de lessenaar staan, zoals Prometheus van Aleksandr Skrjabin, Oedipus van Igor Stravinsky en Alceste van Christoph Willibald Gluck. Verder wordt er aandacht besteed aan het ontstaan van de operatraditie rond 1600 en aan de vertolking van Medea door Maria Callas. Twee musici uit het KCO spelen stukken voor harp en fluit van onder anderen Claude Debussy en Witold Lutoslawski. Ook vindt er een gesprek plaats met de ontwerpster van het lichtorgel dat een rol speelt in Skrjabins Prometheus.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U kunt zich aanmelden voor dit symposium via deze link.