Zondag 5 januari 2020
om 11:00 uur
Thomas More Antwerpen Campus National, Kronenburgstraat 62-66, Antwerpen
gepubliceerd op 11 december 2019
Lezing Freek Heijbroek over Rik Wouters’ tijd in Amsterdam

In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen zal Freek Heijbroek op zondagochtend 5 januari aanstaande spreken over de periode die kunstenaar Rik Wouters doorbracht in Amsterdam. Op 10 mei 1915 kreeg Nic Beets, medewerker bij het Rijksmuseum, een verzoek van de hulpcommandant van de legerplaats bij Zeist. Hij vroeg of de Belgische beeldhouwer en schilder Rik Wouters als vrijwilliger in het Amsterdamse museum aan de slag kan. Wouters was met zijn legeronderdeel aan het begin van de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland uitgeweken. Later werd hij in Amersfoort en Zeist geïnterneerd.

Enkele stafleden van het Rijksmuseum waren laaiend enthousiast over de pen- en penseeltekeningen die Wouters in de omgeving van het kamp heeft gemaakt. Zij haalden hem en zijn vrouw Nel naar Amsterdam en zorgden voor een gemeubileerde woning. Nic Beets stond garant voor de huur. Wouters maakte in korte tijd honderden (waterverf)tekeningen, een aantal ontroerende schilderijen en twee fraaie beelden.

Freek Heijbroek overloopt in deze lezing de periode waarin Wouters in Amsterdam werkte. Zijn verblijf daar is nauwkeurig en genuanceerd gedocumenteerd. Niet eerder geraadpleegde archivalia – afkomstig van de nazaten van Nic Beets en de directeur van het prentenkabinet Teding van Berkhout – kwamen daarbij goed van pas.

Aanmelden

Deze lezing is gratis toegankelijk. Wel dient u een ticket te bestellen via deze link.