gepubliceerd op 22 november 2019
Against English: een pleidooi voor het Nederlands

Bij Uitgeverij Wereldbibliotheek is Against English. Een pleidooi voor het Nederlands verschenen, samengesteld door Lotte Jensen, Niek Pas, Daniël Rovers en Koen Gulik. Het Engels heeft het Nederlands al bijna verdrongen aan de universiteiten en neemt sluipenderwijs het middelbaar en lager onderwijs over. Meer dan zestig procent van wat er aan vertaalde romans in de boekhandel ligt, komt uit het Engels. Onze media? Helemaal gericht op Engelstalige voorbeelden, alsof er geen Italiaanse, Franse, Spaanse en Duitse nieuwsbronnen bestaan.

Maar daar houdt het niet op. Want met de dominantie van de taal komt ook de dominantie van het denken. Het Anglo-Amerikaanse wereldbeeld bepaalt de kijk op economie, politiek en overheid. Omdat de mens verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk, dient de overheid zich terug te trekken en zo veel mogelijk over te laten aan het individu. En de samenleving? Die wordt onderworpen aan het principe van de markt. Alwaar men het liefst in Engels jargon spreekt. Dit is een pamflet tegen de verengelsing van de wereld en een pleidooi voor diversiteit, te beginnen met het Nederlands.

Op dinsdag 26 november wordt het boek officieel gepresenteerd tijdens een avondbijeenkomst in Spui25 te Amsterdam. Zie hiervoor deze link.

Against English. Een pleidooi voor het Nederlands, Wereldbibliotheek, paperback, 224 pag., € 19,99
ISBN: 9789028450226