gepubliceerd op 24 november 2019
‘Minnebrieven aan Maarten’ van Elsbeth Etty

Bij Uitgeverij De Arbeiderspers is het boek Minnebrieven aan Maarten. Over Maarten ’t Hart en zijn oeuvre van Elsbeth Etty verschenen. Toen Etty aan ’t Hart voorstelde om ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag zijn levensverhaal tot nu toe op te tekenen aan de hand van zijn oeuvre, kreeg ze als antwoord: ‘Ik heb mijn hele leven verlezen, dus er valt weinig over mij te vertellen.’

Toch zette Etty zich aan het schrijven, met als resultaat geen omvattende biografie, maar een empathisch portret, voortgekomen uit liefde voor zijn werk. Vandaar ook de titel Minnebrieven, ontleend aan Multatuli, net als de titel van ’t Harts autobiografische kroniek Een deerne in lokkend postuur uit 2000. Voor dit boek las en herlas Etty niet alleen de vele romans, verhalen en essays van ’t Hart, ook sprak en correspondeerde zij uitgebreid met de schrijver. Ze maakten de afspraak dat ze sans gêne naar alles mocht informeren waarover hij zich in zijn werk heeft uitgelaten.

Minnebrieven aan Maarten. Over Maarten ’t Hart en zijn oeuvre, Uitgeverij de Arbeiderspers, gebonden, 152 pag., € 20,-
ISBN: 9789029540421