zaterdag 16 november 2019 om 13:15 uur
Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden
gepubliceerd op 2 november 2019
Ida Gerhardt-symposium 2019

Graag nodigt het Ida Gerhardtgenootschap u uit voor het Symposium 2019, op zaterdagmiddag 16 november aanstaande, in de Leemanszaal van het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden. Deze zaal grenst aan de Tempelzaal met zijn tweeduizend jaar oude Egyptische tempel.

Programma

12:45-13:15 uur: Inloop gasten; koffie, thee, koekjes.
13:15-14:30 uur: Programma deel 1

Introductie: ‘Het gelukkigste jaar van mijn leven’. Ida Gerhardt en Leiden, door Mieke Koenen.

Koenen is voorzitter van het Ida Gerhardtgenootschap, biograaf en universitair docent Latijn aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam.

Nienke Vos: ‘Gij Brood – gij Wijn – gij Vis.’: over ‘Ida en het geloof’. (13:45-14:30 uur).

Geloofsvoorstellingen, verwoord in de taal van de christelijke traditie, spelen een belangrijke rol in het werk van Ida Gerhardt. Ze zijn verbonden met de wijze waarop ze haar dichterschap beleeft, maar ook met gebeurtenissen die uit het leven gegrepen zijn en met geloof in een leven na dit leven. We horen over dood en leven, orde en chaos, verlaten zijn en vastgehouden worden – over water en groen, fluit en dans, brood en vis.

Nienke Vos is universitair docent Oudchristelijk Grieks en Latijn aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, en voorzitter van het Genootschap Oudchristelijke studiën.

14:30-15:00 uur: Pauze: koffie, thee, chocoladebroodjes.

15:00-16.30 uur: Programma deel 2

Bette Westera: (15:00-15:45 uur): ‘Toverwoorden’.

Gedichten spreken tot de verbeelding. Ze veranderen onze kijk op de werkelijkheid. Soms doen ze dat in volwassen bewoordingen, soms in uiterst eenvoudige taal. Kinderboekenschrijver en dichter Bette Westera koos een aantal gedichten van Ida Gerhardt, zette er haar eigen gedichten voor kinderen naast en ontdekte geen wereld van verschil. Met muzikale illustraties van Diederik van Essel.

Bette Westera schrijft gedichten, liedjes en verhalen voor kinderen. Voor Doodgewoon – een bundel gedichten over leven en dood – kreeg ze in 2015 de Woutertje Pieterseprijs, de gouden Poëziemedaille en de Gouden Griffel. Samen met haar man, gitarist Diederik van Essel, geeft Bette muzikale poëzievoorstellingen bij haar boeken. Diederik is ook de componist van veel van Bette’s liedjes.

Poëzie Hardop, in interactie met de deelnemers (15.45-16:30 uur), met medewerking van:

Christiaan van Minnen, eigenaar van Index Poetry Bookshop in Leiden;

Ruurd Halbertsma, conservator Collectie Klassieke Wereld, Rijksmuseum van Oudheden; bijzonder hoogleraar Museale Aspecten van de Archeologie, Universiteit Leiden;

Tycho Maas, promovendus-onderzoeker (UvA) en docent Latijn en Nederlands.

Afsluiting: 16:30-16:45 uur.

Aanmelden

Overmaken van € 12,50 voor donateurs of € 15 voor niet-donateurs op bankrekening NL88 RABO 034 6478 979, ten name van: Stichting Ida Gerhardtgenootschap, onder vermelding van: Bijeenkomst 2019. Graag vóór 9 november. Als u liever op de dag zelf contant betaalt, vragen wij u om uw komst te melden, via e-mail: secretariaat@idagerhardtgenootschap.nl, of telefonisch: 071 5122174. De Leemanszaal heeft een capaciteit van 60 stoelen. Wacht dus niet te lang met aanmelden, als u verzekerd wilt zijn van een plaats. Als er meer dan 60 aanmeldingen zijn, werken we met een wachtlijst.