gepubliceerd op 4 november 2019
Nieuw ontdekte oorlogsdagboeken van August Vermeylen

‘Ik word vandaag 67 en vind daarin een aanleiding om weer een dagboek te houden’, noteert August Vermeylen op 12 september 1939. Dat deze Vlaamse schrijver, kunsthistoricus en politicus niet alleen essays en romans heeft geschreven, maar ook een verwoed dagboekschrijver is geweest, weten weinigen. Bij de Leuven University Press/KANTL is nu ‘Ik denk nog het best met een pen in de hand’. Het dagboek 1939-1944 van August Vermeylen verschenen, bezorgd door Ruben Mantels, Hans Vandevoorde en Janna Aerts.

Dit is de allereerste uitgave van de drie schriftjes die de periode van de Tweede Wereldoorlog bestrijken. Ze werpen een licht op Vermeylens schrijverschap, zijn professionele netwerk, zijn omgang met vrienden en vriendinnen en het dagelijkse leven tijdens de bezetting. Bovendien geven ze een inkijk in de gedachtewereld van een artistieke geest en leidende intellectueel. Ze zijn helder en snedig geformuleerd, uitdagend en soms ontroerend. Deze egodocumenten zijn van groot belang voor de Nederlandse literatuurgeschiedenis en de politiek-culturele geschiedenis van België.

‘Ik denk nog het best met een pen in de hand’. Het dagboek 1939-1944 van August Vermeylen, Leuven University Press/KANTL, gebonden, 298 pag., € 39,50
ISBN: 9789072474995