vrijdag 13 december 2019 om 16:30 uur
Grote of St. Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem
gepubliceerd op 16 oktober 2019
Bilderdijk-lezing 2019 door Maaike Meijer

Op vrijdagmiddag 13 december aanstaande zal in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem de tweejaarlijkse Bilderdijk-lezing plaatsvinden. Dit keer zal de lezing worden uitgesproken door Maaike Meijer, die haar lezing de titel ‘Triumf! ik ben voldaan, ik zal onsterfelijk zijn.’ heeft meegegeven. Eerdere lezingen werden gehouden door Piet Gerbrandy, Marita Mathijsen, Peter van Zonneveld, Eric M. Moormann, Rick Honings en Joost Swarte.

Bilderdijk was een dichter die de literatuur van zijn tijd ‘stempelde’ en die vele kunstbroeders beïnvloedde. Maar om hem heen wemelde het ook van kunstlievende landgenotes en vrouwen die de dichtkunst net zo enthousiast en aanstekelijk beoefenden. Onder hen waren Bilderdijks echtgenote Katharina Wilhelmina Schweickhardt en de wat oudere Juliana Cornelia de Lannoy, die behalve kundig en geleerd ook uitermate geestig was. In 1774 nam zij een bekroning door het dichtgenootschap Kunstliefde Spaart Geen Vlijt in ontvangst met de woorden: ‘Triumf! ik ben voldaan, ik zal onsterfelijk zijn’. De geamuseerde spot kon niemand ontgaan. In haar lezing ‘Triumf! ik ben voldaan, ik zal onsterfelijk zijn.’ laat Maaike Meijer u kennismaken met deze ‘Annie M.G. Schmidt van de achttiende eeuw’ en haar tijdgenotes. Ze geeft een beeld van leven en werk van een aantal belangrijke dichtende vrouwen in Bilderdijks tijd en een kijkje in de toenmalige literaire sekseverhoudingen.

Het is inmiddels traditie dat na de lezing een hedendaags dichter een hommage brengt aan de wonderlijke alleskunner Bilderdijk. Deze keer is Maria Barnas dichter van dienst.

Na afloop zullen er kransen worden gelegd op het graf van Bilderdijk.

Aanmelden

Entree voor de Bilderdijk-lezing bedraagt slechts 5 euro. U kunt uw kaart(en) via deze link bestellen.