vrijdag 18 oktober 2019 om 11:00 uur
Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht
gepubliceerd op 27 september 2019
Themadag: Het kwaad in de kunst en literatuur van het Fin de Siècle

Op vrijdag 18 oktober aanstaande organiseert Helikon in Utrecht een themadag getiteld Het kwaad in de kunst en literatuur van het Fin de Siècle. Centraal deze dag staat het werk van Louis Couperus. Als sprekers zullen optreden Jaap Goedegebuure en Jaap Versteegh.

In de loop van de negentiende eeuw raken veel kunstenaars en schrijvers gefascineerd door het kwaad als een wezenlijk, niet te vermijden onderdeel van het menselijk bestaan. Hoewel sommigen onder hen hierbij nog putten uit de christelijke erfenis van zonde en schuld, hebben de meesten de banden met het christendom doorgesneden en zijn op zoek gegaan naar een nieuwe levensbeschouwelijke oriëntatie. Niet zelden gaat het daarbij om een mix van mystiek, kabbalisme, theosofie en zelfs satanisme. Alles overheersend en zelfs positief gewaardeerd is het gevoel dat de westerse beschaving is uitgebloeid en net als het Romeinse Rijk gedoemd om ten onder te gaan.

Jaap Versteegh laat zien hoe het kwaad vanaf de vroeg-negentiende-eeuwse romantiek tot het laatnegentiende-eeuwse symbolisme in de kunst werd verbeeld. De door hem getoonde en becommentarieerde schilderijen verhelderen de thematiek van het kwaad en het maatschappelijk verval in het werk van Louis Couperus, het onderwerp van Jaap Goedegebuure’s lezing.

Aanmelden

De kosten voor deze themadag bedragen € 60, inclusief lunch in de Fundatie van Renswoude. Aanmelden kan via deze link.