zondag 15 september 2019 om 14:00 uur
Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag
gepubliceerd op 1 september 2019
Tweede Hofstede Lezing door Johan Koppenol

Het in oktober in Den Haag geplande muziektheaterstuk rond het leven van Jacob Westerbaen wordt voorafgegaan door drie Hofstede Lezingen die de vriendschappelijke band tussen Huygens, Cats en Westerbaen belichten. De tweede Hofstede Lezing zal op zondagmiddag 15 september in het Haags Historisch Museum worden uitgesproken door Johan Koppenol. In zijn lezing zal Koppenol de leidende rol die Jacob Cats in het 17de eeuwse literaire leven van Den Haag bespreken.

Jacob Cats (1577-1660) is de nestor van de drie grote dichters die rond 1650 buitenplaatsen aanlegden in en bij Den Haag. Hij was toen zo’n vijfenzeventig jaar oud, aan het eind van een lange, indrukwekkende loopbaan en – veel meer dan de twintig jaar jongere Constantijn Huygens en Jacob Westerbaen – op zoek naar rust, werkelijke rust. Tuinierend, lezend en schrijvend wilde hij zich voorbereiden op de dood.

Dat teruggetrokken bestaan betekende niet dat hij wereldvreemd werd, want hij kreeg bezoek van familie, predikanten en een beperkt aantal vrienden. Voor zover hij nog aan het actieve leven deelnam, was dat als dichter. Hij publiceerde zijn verzameld werk in een spectaculaire uitgave en wisselde verzen uit met zijn literaire buren. Of Huygens daadwerkelijk op bezoek kwam is niet bekend, maar zeker is dat de onbesuisde grapjas Westerbaen onaangekondigd binnenviel op Sorghvliet. Een lezing over de oude Cats die bij de les gehouden wordt door een jongere generatie. Voor/na de lezing heeft u toegang tot de tentoonstelling ‘Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag’.

Aanmelden

De kosten voor deze lezing bedragen € 10,00 p.p. of gratis met een museumkaart. U kunt reserveren door een e-mail te sturen aan naar JacobCatsLezing@gmail.com o.v.v. naam, aantal personen, telefoonnummer.