donderdag 19 september 2019 om 20:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 16 augustus 2019
Bijeenkomst ‘De zin van het lezen. Lucebert en de lezerssporen’

Op donderdagavond 19 september organiseert Spui25 in samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA de bijeenkomst De zin van het lezen. Lucebert en de lezerssporen. Lucebert was dichter, schilder, fotograaf en… lezer. In de maand waarin hij 95 zou zijn geworden, wordt in dit programma  het boek De zin van het lezen gepresenteerd, over Lucebert als lezer en de sporen die hij in zijn boeken naliet.

Hoewel Lucebert vooral bekend was als dichter, schilder en fotograaf, was hij ook een fervent lezer. Een imposante boekenverzameling in zijn atelier getuigt daarvan. Onderstrepingen, opmerkingen in de kantlijn, vertalingen, correcties… Lucebert liet tal van neergekrabbelde sporen na in de boeken die hij las. Dat heet in de boekwetenschap ‘marginalia’, ‘glossen’ oftewel ‘lezerssporen’. Zowel in zijn kunst als in zijn poëzie heeft Lucebert citaten van anderen verwerkt, en die zijn terug te vinden in zijn aantekeningen. Ter gelegenheid van zijn vijfennegentigste geboortedag kijken we in dit programma met diverse sprekers naar Luceberts lezerssporen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U kunt zich aanmelden via deze link.