woensdag 18 september 2019 om 13:30 uur
Boon, Gent, België
gepubliceerd op 7 augustus 2019
Congres ‘Staging Slavery around 1800’

Van 18-20 september vindt in Gent het internationale congres Staging Slavery around 1800: Performances of Slavery and Race from an International Perspective plaats. Tijdens dit congres staat de vraag centraal hoe slavernij en ras werden gezien en besproken in de grote steden in een tijdperk van belangrijke intellectuele en politieke veranderingen (1770-1830).

Als de meest populaire locatie van zijn tijd was het theater een politieke arena waarin actuele kwesties werden besproken. Theater weerspiegelde niet alleen de hedendaagse sociale en politieke dynamiek, het was een site waar alternatieve verhalen werden uitgevonden en uitgezonden.  Optredens in New York, Londen, Parijs of Amsterdam hebben autoriteiten uitgedaagd en een breder publiek geconfronteerd met abolitionistische ideologieën. Een nieuwe obsessie met gekleurde lichamen in de beeldende kunst resulteerde echter tegelijkertijd in exotisch entertainment en blackface-karikaturen op dezelfde podia.

Programma

Op het programma staan tal van bijdragen over de representatie van koloniale slavernij in het theater van 1770-1830 en een gesprek tussen drie hedendaagse theatermakers en -spelers over de relatie tussen theater en (de)kolonisering.

Voor het volledige programma zie deze link.

Aanmelden

Iedereen is welkom, maar registreren is verplicht. U kunt zich aanmelden via de website van het congresTevens vindt u hier het volledige programma en aanvullende informatie.