dinsdag 3 september 2019 om 19:30 uur
De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen
gepubliceerd op 10 augustus 2019
Lezing Arnon Grunberg in Nijmegen: Vriend en vijand

In het kader van Radboud Reflects zal Arnon Grunberg op dinsdagavond 3 september een lezing geven met als titel Vriend en vijand. Heb je in de politiek vrienden en vijanden nodig? Kunnen alle mensen als vrienden samenleven? Kan de mens zonder vijand? Nee, stelt Arnon Grunberg. Hij baseert zich daarbij op de Duitse denker Carl Schmitt die meende dat politiek niet mogelijk is zonder vijandbeeld.

In de jaren zeventig dachten we dat wereldvrede mogelijk zou zijn als we de overeenkomsten tussen mensen benadrukken en de verschillen respecteren. Maar volgens Grunberg was het idee van één mensheid, zonder uitbuiting en onderscheid, hypocriet. Dit idee leidde volgens hem zelfs tot de opkomst van het nieuwe extreem rechts, omdat mensen het idee hadden dat bepaalde meningen niet meer mochten worden geuit.

Hoe kunnen we ons verlangen naar gemeenschap vormgeven zonder de fatale misstappen van vorige generaties te herhalen? Is een samenleving zonder oorlog en geweld mogelijk? Volgens Grunberg zal het kwaad steeds weer nieuwe vormen aannemen, en dat maakt een oorlog ertegen oneindig. Met verwijzingen naar filosofische en religieuze tradities legt Grunberg uit hoe we omgaan met geweld, welke betekenis eraan wordt gegeven en welk doel zij dient.

Na zijn lezing gaat Arnon Grunberg in gesprek met politiek filosoof Evert van der Zweerde en religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg over de betekenis van democratie en de relatie tussen religie en politiek.

Aanmelden

Deelname kost € 10,-. Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders, studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees € 5,-. U kunt zich via deze link inschrijven.

Foto: Harry Otto