zondag 15 september 2019 om 11:00 uur
Vredenburg 17 en Het Literatuurhuis, Utrecht
gepubliceerd op 6 augustus 2019
Programma Salon Saffier rondom Clare Lennart

Ter gelegenheid van de heruitgave van Clare Lennarts klassieke Utrecht-roman Huisjes van kaarten organiseert Salon Saffier in samenwerking met Utrecht City of Literature en Uitgeverij L.J. Veen Klassiek/Atlas Contact een speciaal programma rondom de schrijfster. Op zondag 15 september vindt zowel de presentatie van de deze nieuwe editie van Huisjes van kaarten plaats als een speciale stadswandeling op basis van de roman. Beide onderdelen zijn ook afzonderlijk van elkaar te bezoeken.

Wandeling

Op zondagochtend 15 september om 11:00 uur start de wandeling Van C&A tot in de Middeleeuwen onder leiding van Clare Lennartbiografe Petra Teunissen. Huisjes van kaarten is te lezen als een ode op de Utrechtse Steenweg, de ‘lange straat, die loopt van C&A tot in de Middeleeuwen’, zoals de openingszin luidt. Tachtig jaar later zijn veel locaties uit de roman nog goed te herkennen. We volgen het spoor van hoofdpersoon Therese Lucia Landolf op haar wandeling van en naar haar kamers achter de ‘groene poort’ op Steenweg 33bis en wandelen langs Middeleeuwse monumenten en bekende winkels en uitgaansgelegenheden in het interbellum. Teunissen vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Huisjes van kaarten en over de rol van Utrecht in het soms turbulente leven van Clare Lennart.

Via deze link kunt u zich opgeven voor de wandeling.

Presentatie

Aansluitend op de wandeling zal om 12:30 uur in Het Literatuurhuis te Utrecht de presentatie plaatsvinden van de heruitgave van Clare Lennarts Huisjes van kaarten. Petra Teunissen zal spreken over de autobiografische elementen in het boek. Koen Vergeer, schrijver van het nawoord bij de roman, spreekt over zijn fascinatie voor het vroege werk van Clare Lennart. Dolf Verroen, kinderboekenschrijver en bezorger van de literaire nalatenschap van Clare Lennart, wordt door Koen Vergeer geïnterviewd over zijn vriendschap en samenwerking met de schrijfster. Het boek is ter plekke te koop.

Via deze link kunt u zich opgeven voor de presentatie.