woensdag 11 september 2019 om 17:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 18 juli 2019
Op zoek naar het geheim van de column

Op woensdag 11 september aanstaande organiseert Spui25 in samenwerking met Atlas Contact de themamiddag Op zoek naar het geheim van de column. Er zijn duizenden columnisten in Nederland, in kranten, weekbladen, lifestyle magazines, vaktijdschriften. Sommigen menen zelfs dat het er bij elkaar veel te veel zijn. Maar kennelijk leest het publiek ze toch graag. Maar waarom eigenlijk? Met Ellen Deckwitz, Martin Sommer en Stephan Sanders spreekt Maarten Asscher (die onlangs de columnbundel Kort geluk publiceerde)  in dit programma over het ongrijpbare genre van de column.

Is de column als genre wel voldoende duidelijk omschreven om daar uitspraken over te doen? Is de column bijvoorbeeld een subgenre van het literaire essay of is de column louter een journalistieke verschijningsvorm? En bij welke lengte houdt de column op en begint er iets anders? Zijn er wetmatigheden te formuleren over wat een goede column is? En is er niet een heel groot verschil tussen bijvoorbeeld de persoonlijke, de satirische, de culinaire en de politieke column? Wie zijn in onze tijd de echte grootmeesters (-meesteressen) van het genre? Is de meer literaire column à la Renate Rubinstein, Gerrit Komrij en Simon Carmiggelt wellicht verbonden aan een glorietijd van de dag- en weekbladcultuur die geleidelijk vervangen wordt door discussieplatforms, influencers en YouTubers?

De vraag naar de karakteristieken, de beperkingen en de toekomstperspectieven voor het genre van de column wordt op deze avond door schrijver Maarten Asscher voorgelegd aan kenners en beoefenaren van deze eigenzinnige vorm van publiceren, in de hoop gezamenlijk – en in dialoog met de zaal –scherper zicht te krijgen op de ware aard van de column, en in het bijzonder op de onderscheidende kwaliteiten en de ontwikkelingsmogelijkheden van het genre.

Aanmelden

Toegang tot deze middag is gratis. Wel dient u zich via deze link aan te melden.