donderdag 20 juni 2019 om 19:00 uur
Kasteel Amerongen, Drostestraat 20, Amerongen
gepubliceerd op 12 juni 2019
Lezing ‘Van trekhond naar Huisvriend’

Enige maanden geleden verscheen het themanummer ‘Mens en dier’ van De Moderne Tijd,  met daarin artikelen gewijd aan de relatie tussen mens en dier in de negentiende en vroege twintigste eeuw. In het verlengde van dit themanummer valt het themajaar van Kasteel Amerongen: Deftige Dieren. Adellijke omgang met dieren op Kasteel Amerongen vanaf de Gouden Eeuw.

In het kader van dit themajaar organiseert Kasteel Amerongen op 20 juni in samenwerking met de Koninklijke Hondenbescherming de lezing Van trekhond naar Huisvriend, uitgesproken door Just de Wit, beleidsmedewerker juridische en politieke zaken van de Hondenbescherming. De functie van de hond door de jaren heen is nogal veranderd, van trekhond naar huisvriend. De rol van de Koninklijke Hondenbescherming is daar natuurlijk ook door veranderd. Aanvankelijk lag de nadruk op het afschaffen van trekhonden. Toen de trekhonden eenmaal uit het straatbeeld waren verdwenen, wilde dat nog niet zeggen dat honden geen bescherming meer nodig hadden. Er waren veel kettinghonden en die zijn er helaas nog. En ook waar de hond gezelschapsdier is geworden, bevindt hij zich nog niet altijd in het beste mogelijke gezelschap. Aan het eind van de lezing wordt de korte film Cesar, de geschiedenis van een trekhond vertoond.

Programma

De lezing start om 20.30. U kunt enkel de lezing bijwonen óf kiezen voor een compleet programma. Voorgaand aan de lezing kunt u de speciale rondleiding ‘Deftige Dieren’ meemaken in Kasteel Amerongen. Deze rondleiding start om 19.00 uur. Het programma is als volgt:

19.00 uur Start Rondleiding Deftige Dieren
20.00 uur Einde rondleiding / koffie en thee pauze
20.30 uur Start lezing

Aanmelden

De lezing kost los € 5,00 p.p. De lezing inclusief rondleiding en koffie/thee-pauze is € 15,00. Tickets zijn te koop via deze link.