zondag 23 juni 2019 om 14:00 uur
Salon Saffier, Boorstraat 107, Utrecht
gepubliceerd op 10 juni 2019
Salon Saffier rondom Paul van Ostaijen

Salon Saffier organiseert op zondag 23 juni in Utrecht een middag rondom de veelzijdige Vlaamse dichter en schrijver Paul van Ostaijen (1896-1928). Hij  is vooral bekend als een schrijver die begin jaren twintig de traditionele verstechniek overboord gooide en experimenteerde met nieuwe vormen: typografie, schrijfwijze, klank, ritme en kleur, bijvoorbeeld in de bundel Bezette stad (1921). Maar hij was veel meer dan een vernieuwer van poëzie, hij was ook baanbrekend met zijn bijzonder satirisch proza, grotesken genoemd; daarnaast een scherpzinnig essayist, bevlogen (kunst)criticus en politiek commentator. Verslingerd aan de film en de jazz schreef hij het (dadaïstische) filmscenario De bankroet jazz.

Tijdens deze middag van Salon Saffier zal Matthijs de Ridder, biograaf en publicist van en over Van Ostaijen, nader ingaan op het leven van de in Antwerpen geboren schrijver, die op bijna tweeëndertig jarige leeftijd overleed aan tuberculose, en zal hij de ontwikkeling schetsen die Van Ostaijen in zijn werk doormaakte. De Ridder plaatst hem in de literaire, culturele en politieke geschiedenis van zijn tijd, zowel in het Antwerpen van rond de Eerste Wereldoorlog, zijn jaren in Berlijn (1918-1921) en de jaren daarna in Vlaanderen. Ook is er aandacht voor Van Ostaijens (inter)nationale contacten met de kunstenaarswereld en de invloed die hij uitoefende op latere literatoren in zijn land en daarbuiten. Samen met de internationaal vermaarde en gelauwerde jazzsaxofonist Ben Sluijs ontstaat ook een muzikaal portret van Van Ostaijen.

Aanmelden

De toegang voor deze middag bedraagt 17,50 euro. U kunt zich aanmelden via deze link.  Meer informatie is te vinden op de website van Salon Saffier.