dinsdag 11 juni 2019 om 20:00 uur
Tempelzaal, RMO, Rapenburg 28, Leiden
gepubliceerd op 4 juni 2019
Lezing RMO: Het zoetgeurende prieel

Op dinsdagavond 11 juni zal Arnoud Vrolijk, conservator Oosterse Handschriften en Oude Drukken bij de UB Leiden, een lezing verzorgen in het Rijksmuseum van Oudheden in het kader van de tijdelijke tentoonstelling Middeleeuwse tuinen. De lezing gaat over planten en tuinen in de middeleeuwse islamitische wereld en heeft als titel meegekregen: Het zoetgeurende prieel.

Wist u dat er in de middeleeuwse islamitische wereld geen enkel boek was dat zich specifiek bezighield met tuinaanleg of tuinieren? In de Koran wordt vaak over een tuin gesproken in de betekenis van paradijs, maar de verwijzingen zijn vluchtig en niet gedetailleerd. De kennis die we hebben over het onderwerp is bijeengehaald uit boeken over kruidengeneeskunde, botanie of hydraulica en uit oude verhalen. Archeologisch onderzoek heeft ook veel informatie opgeleverd. En hoe ging het eigenlijk na de middeleeuwen verder met tuinen in de islamitische wereld? Deze en andere vragen probeert Arnoud Vrolijk te beantwoorden met behulp van voorbeelden uit de rijke collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Aanmelden

Reserveren is niet mogelijk, tickets uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing. De toegang bedraagt € 5 (RoMeO-leden gratis).