zondag 23 juni 2019 om 17:00 uur
Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag
gepubliceerd op 1 juni 2019
Lezing ‘Thomas Mann en Betrachtungen eines Unpolitischen’ door Margreet den Buurman

Op zondagmiddag 23 juni aanstaande zal auteur en literatuurwetenschapper Margreet den Buurman bij de Kunstkring Den Haag een lezing houden met als titel ‘Thomas Mann en Betrachtungen eines Unpolitischen‘. In een interview uit 1926 gaf Mann zelf aan:

Alleen door mijn tijdperk, gedwongen door de omstandigheden, heb ik mij gericht op het politieke, het sociale. Met veel tegenzin. (…) De ethiek waarvoor ik mij inzet deze te ontvouwen, is vóór alles een persoonlijk probleem. Ik ben vóór alles een individualist.

Moet een schrijver of beeldend kunstenaar in zijn of haar werk politiek stelling nemen? Heeft kunst een taak in de maatschappij? Het meningsverschil hierover van Thomas Mann met zijn collega-broer Heinrich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog duurde ruim acht jaar. Aan de hand van het grote essay van Thomas Mann Betrachtungen eines Unpolitischen uit 1918, wordt het problematiseren door Mann van de relatie tussen kunst en politiek nader toegelicht.

Aanmelden

De lezing vindt om 17:00 uur plaats in de Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag. Na afloop is er een borrel. De toegang voor niet-leden bedraagt € 5. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk.