donderdag 4 april 2019 om 20:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 5 maart 2019
Lezingenavond ‘Migratie in de klassieke wereld’

Ter gelegenheid van de Week van de Klassieken organiseert Spui25 in samenwerking met Athenaeum Boekhandel en het Allard Pierson Museum op donderdag 4 april een speciale avond rond het thema ‘Migratie’. Het themaboekje wordt dit jaar verzorgd door historicus Jona Lendering en draagt de titel Wahibre-em-achet en andere Grieken. Mensen die van de ene naar de andere plek verhuizen: het is van alle tijden. Migratie gaat niet alleen over bevolkingsstromen na een oorlog of tijdens grote volksverhuizingen, maar ook over de verspreiding en mobiliteit van mensen, kennis, handelswaar en cultuur naar de verste uithoeken van de wereld en de invloed daarvan op gedachtegoed, wetten en religies.

Lendering vertelt op deze avond over migratie en mobiliteit in de oudheid, over de verhalen van migranten uit de oudheid zoals de Griek Wahibra Emakhet, maar ook gaat hij in op hoe de oudheidkundige aan zijn informatie komt. Hij laat zien welke informatiekanalen tot de beschikking van de wetenschapper staan, wat daaruit kan worden afgeleid en hoe dit naar een breder publiek moet worden gecommuniceerd. Ook wetenschapsjournalist Marcel Hulspas vertelt in dit programma over zijn boek Uit de Diepten van de Hel waarin de verspreiding van christelijk en islamitisch gedachtengoed tijdens de late oudheid centraal staat. De komst van de Arabische legers deed de christelijke wereld op haar grondvesten schudden. René van Beek, conservator bij het Allard Pierson Museum, leidt de avond traditiegetrouw in aan de hand van een of meer objecten uit de museumcollectie. De avond wordt gemodereerd door classicus David Rijser.

Aanmelden

U kunt zich voor deze lezingen avond gratis aanmelden via deze link.