Lezing 'De Nederlandse cultuur langs de digitale meetlat: canoniciteit, naamsbekendheid, nestgeur'
dinsdag 16 januari 2018 om 20:00 uur
Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof, Den Haag
gepubliceerd op 9 januari 2018
Lezing door Joep Leerssen: de Nederlandse cultuur langs de digitale meetlat

Om zijn fellowship bij de KB en het NIAS af te ronden spreekt Joep Leerssen (hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de UvA) op dinsdag 16 januari bij de Koninklijke Bibliotheek over zijn onderzoek naar canonvorming. Zijn lezing draagt de titel De Nederlandse cultuur langs de digitale meetlat: canoniciteit, naamsbekendheid, nestgeur.

Het begrip ‘canon’ is complexer en wisselvalliger dan men zou denken. De mogelijkheden van het digitaal uitpluizen van de catalogusbestanden van de KB en de DBNL stellen ons in staat om canoniciteit in zijn historische veranderlijkheid in kaart te brengen en nieuwe vragen over het canonbegrip te stellen.

Zulke vragen zijn bijvoorbeeld: aan wie werden boeken opgedragen? Wie recenseerde wie? Welke personen kregen een standbeeld of naar wie werden straten vernoemd? En wat betekent dat dan? Voor zijn onderzoek maakte Joep Leerssen zowel gebruik van de collecties gedigitaliseerde tekstbestanden van de KB als van moderne netwerkvisualisatietechnieken.

De lezing begint om 20.00 uur in de Aula van de KB te Den Haag. U kunt zich via deze link aanmelden.