gepubliceerd op 30 januari 2023
Jubileumtentoonstelling ‘Couperus non-binair avant la lettre?’

Het jaar 2023 is uitgeroepen tot het Louis Couperus-jaar, omdat dit jaar zijn honderdste sterfdag wordt herdacht. Ter gelegenheid hiervan is het gehele jaar in het Louis Couperus Museum in Den Haag een speciale jubileumtentoonstelling te zien: Couperus non-binair avant la lettre?

De uitdrukking non-binair verwijst naar de diverse en inclusieve genderwereld van nu. Deze omvat een ‘regenboog’ van identiteiten, van hetero, homo, lesbisch, bi, pan tot queer. Verrassenderwijs sluit deze gedachtewereld geheel en al aan bij die van Couperus. In zijn werk komen personages voor die fluïde van identiteit zijn en tegenwoordig zonder meer onder het begrip ‘queer’ geschaard zouden kunnen worden. In een zestal installaties wordt bekeken hoe Couperus zichzelf vormgaf, wat zijn tijdgenoten van hem vonden, welke typen personages steeds weer terugkeren in zijn boeken en we maken een brug naar de gender wereld van nu.

Zie voor meer informatie over deze bijzondere tentoonstelling en de openingstijden de website van het Louis Couperus Museum.Â