donderdag 23 februari 2023 om 20:00 uur
Academiegebouw Universiteit Utrecht, Domplein 29, Utrecht
gepubliceerd op 10 januari 2023
Revolutie! Lied en politiek uit het muzikale geheugen van Nederland

Op donderdagavond 23 februari om 20.00 uur is er in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht een geschiedenisconcert door Camerata Trajectina en UU-liedonderzoekers Laurens Ham en Renée Vulto. Dit concert wordt in samenwerking met Cultuurgeschiedenis, OGK en ICON georganiseerd. Na afloop is er een feestelijke borrel.

Liederen zijn verweven met kantelmomenten in de geschiedenis. Ze spelen een grote rol bij sociale protesten en revoluties. Denk aan de liederen die het actuele verzet tegen het Iraanse regime begeleiden, het gospellied We shall overcome als lijflied van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, of de Internationale als strijdlied van arbeidersbewegingen.

Veel minder bekend zijn de revolutieliederen die aan het einde van de achttiende eeuw overal in Nederland te horen waren. De jaren rond 1800 waren voor Nederland een tijd vol conflicten, maatschappelijke veranderingen en politieke omwentelingen. De patriotten leverden strijd tegen de prinsgezinden, en met het binnenvallen van Napoleon kwam daar nog een buitenlandse partij bij.

Door een samenwerking tussen cultuurhistorica Renée Vulto en het toonaangevende ensemble Camerata Trajectina zijn deze liederen nu voor het eerst te beluisteren op de cd Revolutie!, die deze avond gepresenteerd wordt.

Tijdens dit geschiedenisconcert nemen de muzikanten van Camerata Trajectina en liedonderzoekers u mee naar het turbulente Nederlandse revolutietijdvak. We maken verbindingen naar andere moment van gezongen protest, van de Opstand tot vandaag de dag, en uiteraard zal er gezongen worden!

Aanmelden

Kaarten voor deze avond kosten € 15 (€ 5 voor UU-studenten, GKG- en ICON-medewerkers) en zijn verkrijgbaar via deze link.