gepubliceerd op 15 september 2022
Alleen de warme dagen waren echt: Rob van Essen debuteert als dichter

Tot nu toe is Rob van Essen vooral bekend als prozaschrijver: De goede zoon werd in 2019 bekroond met de Libris Literatuur Prijs en vorig jaar verscheen de roman Miniapolis. In datzelfde jaar zag zijn dichtbundel Herinneringen aan het kerstbestand het licht, bibliofiel uitgegeven door Artistiek Bureau te Groningen in een oplage van slechts 38 exemplaren.

Met Alleen de warme dagen waren echt debuteert Rob van Essen als dichter bij zijn vaste uitgever Atlas Contact. Elke overeenkomst met zijn romans berust op toeval, al is er ook hier sprake van ontregeling en herkenning, melancholie en ontroering. Van Essens poëzie is toegankelijk maar niet zonder verborgen betekenissen, met aandacht voor de mensen op straat en de bewegingen van het eigen hart. Leven, liefde, dood en doem – niets blijft onbesproken. Een melodische bundel waarin zomerse en winterse dagen elkaar afwisselen en het besef van eindigheid wordt bestreden met verdriet, aanstekelijke vrolijkheid en serene berusting.

Alleen de warme dagen waren echt, Atlas Contact, paperback, 64 pag., € 19,99
ISBN: 9789025473655