gepubliceerd op 18 september 2022
Twee essaybundels van Hella S. Haasse nieuw in de DBNL

Voor de maand september heeft de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) weer een flink aantal nieuwe titels toegevoegd aan de almaar uitdijende digitale bibliotheek. Zo treft de lezer onder meer twee essaybundels van Hella S. Haasse aan, Een kom water, een test vuur uit 1959 en Leestekens uit 1965.

Een kom water, een test vuur is een groot essay over vrouwenemancipatie. De titel verwijst naar een ritueel uit het Rome van de oudheid bij bruiloften: ‘In het atrium, het centrum van het huis, heette de bruidegom zijn vrouw welkom door haar een kom vol water en een test met vuur aan te bieden.’ Leestekens is een bundel essays over door Haasse bewonderde auteurs zoals Anna Blaman, Simon Vestdijk, Jan Wolkers en Iris Murdoch.

Verder deze maand in de DBNL ook zeven werken erbij van Jeanne Reyneke van Stuwe, de bundel De ravenveer van Ida Gerhardt en nog veel meer. Klik hier voor een overzicht van alle nieuwe titels voor september.