gepubliceerd op 4 augustus 2022
Willem van Oranje in brieven: de opstand van 1572

Bij Uitgeverij Waanders verscheen onlangs de bundel Willem van Oranje in brieven. De opstand van 1572. Deze uitgave stond onder redactie van Marianne Eekhout, Ineke Huysman, Henk van Nierop, Judith Pollmann en Johan Visser. In dit boek kijkt de lezer mee over de schouder van Willem van Oranje. Aan de hand van veertig brieven wordt hij gevolgd in het jaar 1572, een keerpunt in de Nederlandse geschiedenis.

Op 1 april in dat jaar nemen de Watergeuzen bij toeval Den Briel in. Terwijl in het westen en noorden steeds meer steden en gewesten zich (noodgedwongen) aansluiten bij zijn opstand, proberen in het oosten en zuiden Oranjes legers steun af te dwingen. De strijd die in april 1572 met verrassend succes begint, lijkt aan het einde van het jaar vrijwel hopeloos. De brieven, ingeleid door experts, laten zien hoe Oranje probeert Nederlanders voor zich te winnen en misstanden aan de kaak te stellen. De weg naar vrijheid en verdraagzaamheid blijkt weerbarstiger dan de prins had gehoopt.

Willem van Oranje in brieven. De opstand van 1572, Uitgeverij Waanders, paperback, 256 pag., € 29,95
ISBN: 9789462624047