gepubliceerd op 22 juni 2022
‘Afslag Oosterbeek’ van Alfons Lammers

Niets is grappiger dan ongelukkig zijn, is het parool dat emeritus hoogleraar Amerikaanse geschiedenis Alfons Lammers ontleent aan Nobelprijswinnaar Samuel Beckett. Maar hoe grappig is het wanneer je geliefde wegens dementie op de gesloten afdeling van een verpleeghuis in Oosterbeek wordt opgenomen? De auteur van het veelgeprezen brievenboek Het ergste moet nog komen (2021) probeert er op zijn karakteristieke droogkomische toon mee in het reine te komen.

Door dementie raak je niet alleen jezelf kwijt maar ook elkaar, hoort hij voortdurend beweren. De onzinnigheid van deze suggestie is het thema van Afslag Oosterbeek. Je deelt een lange geschiedenis met elkaar en zolang de een zich de historie kan herinneren raak je elkaar niet kwijt. Tijdens de wandelingen met zijn vrouw in Oosterbeek zijn het schitterende bomen, kwispelende honden en vrolijke kleuters die hem tot dat inzicht brengen, en hij voelt iets wat toch lijkt op geluk. Of op berusting.

Afslag Oosterbeek, Uitgeverij Prometheus, gebonden, 280 pag., € 27,50
ISBN: 9789044651324