gepubliceerd op 19 januari 2022
Nieuw in de DBNL: driemaal Alie Smeding

Voor januari heeft de DBNL onder andere drie nieuwe titels van schrijfster Alie Smeding digitaal beschikbaar gemaakt: het toneelstuk Het prinsesje van het groene eiland uit 1927, en de romans Duivelsnaaigaren uit 1926 en Hunkering uit 1934. Smeding was in haar tijd beroemd en vooral berucht door haar schandaalroman De zondaar uit 1927, maar zij schreef nog veel meer.

Het prinsesje van het groene eiland gaat over het gesloten milieu van vissers op het Zuiderzee-eiland Marken. Smeding kwam zelf uit Enkhuizen en kende het eiland goed. Hoofdpersoon is het Marker meisje met de naam Wolmet dat uit het huis van haar gierige vader vlucht. Duivelsnaaigaren is één van Smedings vroegste boeken en is een hard verhaal over een alleenstaande en buitengesloten vrouw. ‘Wat een hopelooze teleurstelling trilt en krimpt in deze eenzame vrouwenziel,’ schreef de Hollandsche Revue in 1926. Volgens veel critici was het één van haar allerbeste boeken. Hunkering tot slot is een roman over een opgroeiend meisje.

Het Levensbericht van Alie Smeding uit ons Jaarboek 1941 leest u hier. Het werd geschreven door F. Smeding.

Een overzicht van alle nieuwe titels in de DBNL voor januari 2022, waaronder werken van Clare Lennart, Maurits Dekker en Henriette Roland-Holst, vindt u via deze link.